Глава украинского правительства принял представителя Конгресса США

26.05.2004, 11:24

25 мая премьер-министр Украины В. Янукович встретился с председателем Парламентской Ассамблеи НАТО, председателем подкомитета по вопросам Европы Комитета по международным отношениям конгресса США Д. Беройтером. (укр.)

Розмова тривала понад годину. Обговорювали в основному шляхи подолання тих проблем, які перешкоджають подальшому зближенню позицій України та США в питаннях євроатлантичної інтеграції.

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович ще раз наголосив на можливості співробітництва Україна-НАТО, на тому, як значимо те, що США характеризують нині Україну як ключового геополітичного гравця, можливого члена Альянсу і державу, що "має природне право на членство в ЄС". Віктор Янукович наголосив на безумовній пріоритетності для України європейського і євроатлантичного вибору.

Прем'єр-міністр сказав, що просування курсом євроатлантичної інтеграції супроводжується глибоким реформуванням політичної, економічної та оборонної систем України. І безперечно, Віктор Янукович відзначив позитивний розвиток парламентського виміру співпраці України з НАТО.

Співрозмовники говорили про ситуацію в Іраку та про шляхи подолання парламентської кризи. Віктор Янукович знову підкреслив той факт, що так само, як рішення про скерування до Іраку українських військових приймалося у дуже непростій ситуації, так само тепер дуже непросто підтримувати його, оскільки треба зважати на різні течії громадській думці. Однак, формувати ставлення суспільства до даного питання було б легше, якби внесок України в стабілізаційний процес в Іраку знаходив адекватну оцінку з боку США. Прем'єр-міністр ще раз нагадав про застарілі проблеми у відносинах Києва і Вашингтона: це й угода щодо вступу України до СОТ, і поправка Джексона-Веніка, і питання надання Україні статусу держави з ринковою економікою.

Обговорюючи ці питання, сторони відзначили загальне пожвавлення останнім часом двостороннього американо-українського діалогу.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також