Л. Кучма призывает европейские компании активнее инвестировать в украинскую экономику

29.05.2004, 15:50

Президент Украины Леонид Кучма принял участие в пленарном заседании саммита глав государств Центральной Европы на тему "Западные Балканы: поддержание стабильности и вклад в совместную европейскую политику. Роль регионального сотрудничества", а также выступил на заседании "круглого стола" с участием представителей европейских деловых кругов в Мамае (Румыния). (укр.)

Президент України, зокрема, сказав, що нинішній круглий стіл - особливий, адже проходить уперше після вступу до Європейського Союзу десяти нових країн. "Вважаю, що за нинішніх європейських реалій ця зустріч матиме велике значення для формування стратегії нашої майбутньої взаємодії, надасть можливість звірити цілі й обговорити основні напрямки співпраці", - зазначив Леонід Кучма.

Глава держави також підкреслив важливість уникнення негативних наслідків розширення ЄС, насамперед йдеться про втрати у так званому "людському вимірі", які пов'язані з візовим режимом. Президент України особливо підкреслив, що це торкнеться молоді, "адже завіса, якою б вона не була, все-таки є".

Леонід Кучма зупинився на економічних втратах у зв'язку з розширенням ЄС, зазначивши, що "з кожною країною у нас був режим вільної торгівлі. Тому сьогодні дуже важливо вибудувати наші економічні відносини", - сказав він.

Президент України у ході виступу також привернув увагу до процесів, які характеризують нинішній стан економічних перетворень в Україні. Він відзначив, що протягом 2000-2003 років середньорічні темпи зростання ВВП склали близько 7,5 відсотка, а промисловості - 12,5 відсотка. За 4 місяці 2004 року ВВП зріс на 11,5 відсотка, промисловість - 17,7 відсотка.

Далі у своєму виступі Глава держави, зокрема, зазначив, що "цього року зберігаються не менш високі темпи росту макроекономічних показників. Важливо, що це забезпечується за рахунок інтенсивних чинників. Маю на увазі більш як 80-відсоткове зростання продуктивності праці у промисловості за останні чотири роки. Починаючи з 2003 року, відчутно розширився платоспроможний попит на внутрішньому ринку. Складається сприятлива ситуація, за якої цей попит випереджає можливості виробництва, тим самим стимулюючи нарощування його обсягів. Як наслідок - позиції української економіки на світовому ринку суттєво зміцнилися. Ми маємо стійку тенденцію до збільшення українського експорту".

Леонід Кучма наголосив, що "протягом усього часу з моменту проголошення незалежності Україна жодним чином не намагалася відокремитися від загальносвітових процесів. Навпаки, характерними рисами нашої зовнішньоекономічної політики завжди були відкритість та налаштованість на активну взаємодію з іншими країнами та регіональними об'єднаннями".

Закінчуючи свій виступ, Президент України сказав: "Я з великим задоволенням хочу сьогодні запросити представників європейського бізнесу до більш активної співпраці з Україною. Я радий, що за останні роки інвестиції в українську економіку збільшилися. Вважаю, що це тільки початок. Я з оптимізмом дивлюся в майбутнє".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також