Украина и Всемирный банк подписали Меморандум о сотрудничестве в сфере государственной службы и административной реформы

27.05.2004, 17:57

Первый вице-премьер-министр Украины, министр финансов Украины Николай Азаров и директор Всемирного банка по Украине, Беларуси и Молдавии Лука Барбоне подписали Меморандум о взаимопонимании между Кабинетом Министров Украины и Международным банком реконструкции и развития относительно сотрудничества в сфере государственной службы и административной реформы. (укр.)

Підвищення ефективності державного управління є головною системною метою Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність. Ефективність. Відповідальність."

26 грудня минулого року вперше в історії незалежної України проблема реформування державної служби і визначення концептуальних засад її модернізації була окремо розглянута на засіданні Уряду. Кабінет Міністрів України схвалиів проект Указу Президента "Про Концепцію адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу" і вирішив розробити середньотермінову Програму розвитку державної служби в Україні. Відповідний Указ Президент України підписав 5 березня 2004 року. Проект Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки нещодавно схвалила Координаційна рада з питань державної служби при Президентові України, і найближчим часом її розгляне Уряд.

Реформування державного управління до відповідності світовим стандартам передбачає тісну співпрацю з міжнародними організаціями та експертами. Як складову здійснення адміністративної реформи Уряд розглядає співробітництво зі Світовим банком.

Підписаний стогодні Меморандум порозуміння визначає пріоритети співробітництва у сфері державної служби та адміністративної реформи до 2010 року:

- збільшення прозорості у діяльності державної служби та перехід до відбору, просування по службі та оцінки роботи державних службовців на основі їх особистих здібностей та досягнень через створення відповідної правової бази, сумісної з практикою Європейського Союзу у цій сфері;

- підвищення професійної спроможності державних службовців до вироблення та реалізації урядової політики;

- розвиток наскрізної системи управління державною службою і управління персоналом в органах державної влади на центральному та місцевому рівнях;

- поліпшення якості виконавської діяльності та підзвітності органів державної влади через удосконалення управління на інституційному рівні.

Водночас Уряд України задекларував подальші кроки в цій сфері:

- прийняття Програми розвитку державної служби в Україні на 2005 - 2010 роки та визначення ресурсів для її реалізації;

- розробка Концепції та проекту нової системи законодавства про державну службу;

- здійснення функціонального аналізу органів системи державного управління як регулярного процесу приведення їх структури у відповідність до функцій, що постійно змінюються разом зі змінами у правовій базі.

Спільно з МБРР Кабінет Міністрів України проведе двосторонні консультації з представниками держав-донорів та міжнародних організацій щодо продовження діалогу, розгляне можливість створення спільної робочої групи з підготовки пропозицій до можливого проекту з використання інвестиційного кредиту МБРР на інституційний розвиток та модернізацію державної служби в Україні.

КМУ та МБР сприятимуть залученню держав-донорів та міжнародних організацій для підтримки здійснення заходів щодо розвитку державної служби та проведення адміністративної реформи в Україні.

Відповідальними за виконання положень Меморандуму визначені з боку КМУ - Головдержслужба України, з боку МБРР - Представництво МБРР в Україні.

Підписання цього Меморандуму є ще одним важливим кроком для становлення професійної і авторитетної державної служби, спроможної забезпечувати результативну та стабільну діяльність органів виконавчої влади, усіх суспільних перетворень в державі та досягнення нашою країною європейських стандартів життя.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також