Эксимбанк США готов кредитовать энергетические проекты в Украине

28.05.2004, 12:09

Вице-премьер-министр Украины Андрей Клюев принял делегацию Эксимбанка США во главе с его президентом Филипом Мериллом. (укр.)

В ході зустрічі було обговорено наміри кредитування Ексімбанком США проектів в Україні.

Ф. Мерілл підкреслив, що Ексімбанк розглядає співпрацю з Україною як один зі своїх пріоритетів. При цьому він зазначив, що умовою такої співпраці є "підтримка американських робочих місць", зокрема підтримка експорту американських товарів, а також гарантії повернення кредитних коштів українською стороною.

Як повідомив Ф. Мерілл, він має дозвіл Конгресу США на кредитування у розмірі $100 млрд., зокрема, зараз банк може виділити кредитні лінії на $6 млрд.

За словами президента банку, йдеться зокрема про готовність надання кредитів в енергетичній, транспортній галузях, фінансування робіт з прямого використання нафтопроводу Одеса-Броди та з продовження його до польського міста Плоцьк.

А. Клюєв наголосив, що Україна "має дуже багато проектів, в яких вона зацікавлена співпрацювати".

Серед першочергових він, зокрема, назвав проекти реконструкції вітчизняних теплоелектростанцій, спорудження автобанів, збільшення експорту української електроенергії до Європи. "Для нас це перспективний ринок", - сказав віце-прем'єр, зазначивши, що сьогодні є зацікавленість української сторони в спорудженні потужностей для збільшення видачі електроенергії до країн Європейського Союзу.

"Досить цікавим" А. Клюєв також назвав проект з видобування в Україні шахтного метану за американськими технологіями. За його словами, видобуток вже розпочато, його обсяг поки що незначний, але проект "дуже перспективний".

Говорячи про нафтопровід Одеса-Броди, президент Ексімбанку США відзначив зацікавленість його країни в експлуатації цього нафтогону. "Ми зацікавлені в диверсифікації постачання нафти на Захід", - сказав Ф. Мерілл, наголосивши, що насамперед йдеться про альтернативу постачанню нафти з країн Близького Сходу.

Також президент Ексімбанку США зазначив, що його банк готовий до кредитування малого та середнього бізнесу в Україні.

Підбиваючи підсумки зустрічі, А. Клюєв висловив пропозицію щодо створення робочих груп з конкретних проектів за участю представників міністерств промислової політики, палива та енергетики, економіки.

Ф. Мерілл повідомив про готовність до співпраці в урядових робочих групах "у сферах, які є пріоритетними для України".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також