Состоялись переговоры "Нафтогаз Украины" и Centrica Energy Plc.

22.06.2004, 11:00

Председатель правления НАК "Нафтогаз Украины" и исполнительный директор Centrica Energy Plc. Джейкоб Ульрих 17 июня в Лондоне обсудили направления развития двустороннего сотрудничества. (укр.)

Українська делегація відвідала Великобританію у відповідь на візит представників Centrica Energy до Києва 21 квітня, під час якого сторони вперше обговорили можливість двосторонньої співпраці.

У ході переговорів обговорювалося широке коло питань співпраці в сферах видобутку, переробки і транспортування природного газу. Представники "Нафтогазу" і Centrica Energy підтвердили зацікавленість в реалізації спільних інвестиційних проектів на території України, Росії, Великобританії та третіх країн.

Сторони відзначили можливість високоефективного об'єднання можливостей Centrica Energy з реалізації природного газу на європейських ринках та можливостей "Нафтогазу України" з видобутку та постачання енергоносіїв на захід Європейського континенту.

"Centrica уклала низку важливих угод на постачання природного газу протягом останнього часу і веде пошук нових можливостей забезпечення збалансованого портфелю поставок, - відзначив виконавчий директор компанії Джейкоб Ульріх. - З цією метою ми ведемо діалог з ключовими гравцями ринку, такими як "Нафтогаз", що володіє важливою інфраструктурою та значними запасами газу".

Голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко зазначив: "Переростання нашої компанії з національної в наднаціональну вимагає створення точок дотику з провідними компаніями на заході Європейського континенту. Ми шукаємо і знаходимо у взаємовідносинах з Centrica Energy спільні інтереси - у партнерстві ми розширимо ринки та можливості один одного".

Centrica Energy створена 1997 року внаслідок розділення корпорації British Gas. Компанія є провідним постачальником природного газу (60% ринку) та електроенергії (25% ринку). Крім Великобританії Centrica Energy представлена на газових або енергетичних ринках Іспанії, Бельгії та країн Північної Америки. Компанія володіє значними запасами природного газу, найбільшим з яких є родовище Morecambe Bay в Ірландському морі, а також частками в низці родовищ Північного моря. Капіталізація компанії Centrica в 2003 році перевищила 10 млрд. фунтів стерлінгів; валовий дохід за 2003 р. - 11,7 млрд. фунтів стерлінгів; операційний прибуток - понад 1 млрд. фунтів.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також