Правительство Украины и нефтяные компании договорились

04.06.2004, 18:30

Кабинет Министров Украины и руководители нефтяных компаний, работающих в Украине, подписали меморандум о мерах по стабилизации ситуации на рынке нефтепродуктов Украины. (укр.)

Сьогодні, 4 червня, перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров і керівники українських нафтових компаній підписали протокол щодо стабілізації, розвитку і регулювання ринку нафтопродуктів в Україні.

Таким чином, вперше в історії ринкової економіки в Україні уряд і провідні учасники ринку в його базовому, стратегічному секторі публічно погодили рішення і дії в інтересах економіки в цілому. Головними мотивами прийняття спільних рішень стали необхідність максимально захистити населдення від негативних наслідків світового стрибка цін на пальне і утримати високі темпи економічного зростання в Україні.

Причому угода стосується не тільки стабілізації поточної цінової ситуації, а й питань сталого забезпечення українського ринку нафтопродуктами, подальшого розвитку і регулювання ринку паливно-мастильних матеріалів.

Переговори щодо цього велися в рамках урядової робочої групи, яку очолював Микола Азаров, і до якої входили перші керівники ЗАТ "Укртатнафта", ТОВ "Торговий дім ТНК-Україна", ПП "Лукойл-Україна", ТОВ НК "Альянс-Україна", ЗАТ "Казахойл-Україна", ВАТ "Укрнафта", НАК "Нафтогаз України".

Сторони домовились про взаємні поступки та низку негайних і довготермінових заходів.

Нафтові компанії зобов'язалися протягом тижня запровадити граничний розмір роздрібної ціни на бензин марки А-95 на рівні 2,9 гривні за літр. При цьому компанії забезпечать виробництво основних видів нафтопродуктів кількістю, яка повністю задовільняє платоспроможний попит на нафтопродукти в Україні. "Укртатнафта" відвантажить сільгоспвиробникам 200 тисяч тон дизельного пального за ціною 1950 гривень за тону.

Кабінет Міністрів України призупинив дію порядку ліцензування експорту нафтопродуктів, відмовився в нинішній ситуації від директивного впливу на ціноутворення (на що є право згідно статті 8 Закону України "Про ціни і ціноутворення").

- Ми обрали шлях постійного діалогу, переговорів з компаніями, прийняття механізму "формульного" ціноутворення, - заявив після підписання протоколу Микола Азаров.

Формульне ціноутворення передбачає алгоритм, який базується на реальній поточній ціні нафти і певних економічних нормативах.

Уряд України також зобов'язався продовжити співробітництво з нафтовими компаніями на експертному рівні - для попереднього обговорення державних рішень, які матимуть вплив на ринок, на інтереси компаній.

Перше засідання експертно-аналітичної групи, яку очолив віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, має відбутися 15 червня, на ньому розглядатиметься комплекс упереджувальних заходів для забезпечення стабільного функціонування ринку нафтопродуктів в умовах рекордного зростання світових цін на нафту.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також