Определены задачи экспертно-консультационного Совета при министре топлива и энергетики Украины

09.06.2004, 17:13

Состоялось первое заседание экспертно-консультационного Совета при министре топлива и энергетики Украины. (укр.)

У ході засідання міністр Сергій Тулуб означив ключові моменти, над якими зосереджено Мінпаливенерго для удосконалення роботи паливно-енергетичного комплексу та висловив свої побажання щодо взаємодії з Радою.

Як відзначив міністр, від злагодженої роботи підприємств ПЕК залежить розвиток економіки держави в цілому, виконання програми уряду. За його словами, позитивні результати роботи комплексу у першому кварталі обнадійливі і вони стали можливими завдяки особистій увазі Президента України та прем'єр-міністра. Водночас, разом з окремими позитивними результатами по галузях, накопичилися проблеми, які необхідно вирішити у терміновому порядку.

Зокрема, у вугільній галузі необхідно провести глибоку реструктуризацію з тим, щоб зробити її життєздатною та інвестиційно привабливою. Основну увагу Мінпаливенерго приділяє погашенню заборгованості перед вугільниками, згідно завдання Президента Л. Кучми - до Дня шахтаря. За словами С. Тулуба, це завдання посильне і перші кроки у цьому плані вже зроблені. "Дуже важливо зберегти діючий шахтний фонд та дати йому можливість технічно й технологічно оновлятися, дотримуючись при цьому всіх правил безпеки, створюючи комфортні умови для праці", - підкреслив міністр.

В електроенергетичному комплексі першорядними завданнями є: прискорення робіт з добудови Дністровської, Канівської, а також Ташлицької гідроакумулюючих електростанцій. Ці роботи дуже важливі для створення системоутворюючих маневрених потужностей та забезпечення надійної роботи об'єднаної енергосистеми України. Окрему увагу Мінпаливенерго приділяє пошуку механізмів розширення експортних можливостей у зв'язку з майбутнім пуском двох атомних енергоблоків та відповідним зростанням виробництва електроенергії.

Серйозну роботу належить також провести з реконструкції ліній електропередач, реструктуризації існуючого фонду в тепловій енергетиці, проведенню глибокого капітального ремонту для виходу на якісно-новий рівень роботи ТЕС.

В атомній енергетиці одним з головних є питання створення ядерно-паливного циклу, його стабільного фінансування, пошук механізмів інтеграції з виробниками ядерного палива - Росією та Казахстаном. У центрі уваги Мінпаливенерго також - питання щодо зведення "Укриття" на Чорнобильській АЕС, експериментального майданчика з виведення станції з експлуатації.

Міністр звернув увагу на необхідність використання у повному обсязі транзитних можливостей нафтогазового комплексу України, які задіяні сьогодні майже на 60%, а також - вирішення питання із заповнення та експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди".

С. Тулуб назвав одним з основних напрямів діяльності Міністерства також питання оптимізації тарифної політики, у розробці якої буде задіяна Рада. Міністр та члени Ради зійшлися на тому, що слід активізувати процес затвердження Енергетичної стратегії до 2030 року, а також зосередитись на реалізації рішень уряду про створення національних акціонерних компаній - енергетичної та вугільної. За словами Міністра, всі основоположні рішення ухвалюватимуться з урахуванням висновків та рекомендацій консультативно-експертної Ради, до якої входять фахівці зі значним стажем та досвідом роботи у паливно-енергетичному комплексі.

Раду очолив колишній міністр вугільної промисловості України, нині директор "УкрНДІпроект", доктор технічних наук, професор, Герой України, Микола Сургай.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також