Италия намерена профинансировать ряд проектов в украинской энергетике

16.07.2004, 15:17

Итальянские компании заинтересованы в сотрудничестве с Украиной в топливно-энергетическом секторе, в частности, в финансировании проектов в атомной энергетике. (укр.)

Про це повідомив Надзвичайний та Повноважний посол Італії в Україні Фабіо Фаббрі під час зустрічі з Міністром палива та енергетики України, президентом НАЕК "Енергоатом" Сергієм Тулубом 15 липня 2004 року.

На зустрічі, яка відбулась за ініціативою італійської сторони, посол поінформував про готовність окремих компаній надати техніко-комерційні пропозиції з постачання обладнання на українські АЕС та, у рамках кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку і Євроатома, взяти участь у реалізації заходів з підвищення безпеки атомних блоків, а також у здійсненні довгострокових проектів модернізації теплової енергетики.

Крім того, італійський дипломат запевнив, що країна, яку він представляє, докладатиме всіх зусиль до виконання власних зобов'язань у рамках "Великої сімки" щодо розв'язання проблем Чорнобильській АЕС та реалізації проектів пов'язаних із перетворенням об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Сергій Тулуб висловив вдячність за підтримку, яку надає Італія реформам в енергетичному секторі України, та за чітку позицію країни, зокрема, на нещодавній зустрічі донорів у Лондоні, а також під час прийняття Радою директорів ЄБРР рішення про надання кредиту у розмірі $124 млн. на підвищення безпеки нових українських енергоблоків. За інформацією Міністра, кредитну угоду планується підписати до кінця липня цього року, після чого її має ратифікувати Верховна Рада України. Лише тоді може розпочатися виділення перших кредитних коштів.

Під час зустрічі сторони окремо обговорили проект української частини Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК). На прохання посла, Сергій Тулуб роз'яснив ситуацію навколо пошуку шляхів комерціалізації нафтопроводу "Одеса-Броди" та його продовження до польського міста Полоцьк.

Порушувалося також питання щодо перспектив експорту української електроенергії до Італії.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також