В Киеве прошло пленарное заседание II Собрания офицеров Вооруженных Сил Украины

27.07.2004, 18:13

Сегодня, 27 июня, в Киеве в Центральном Доме офицеров ВС Украины состоялось пленарное заседание II Собрания офицеров Вооруженных Сил Украины. (укр.)

Сьогодні, 27 липня, у Києві у Центральному Будинку офіцерів ЗС України відбулося пленарне засідання ІІ Зборів офіцерів Збройних Сил України.

У пленарному засіданні взяли участь Прем'єр-Міністр України Віктор Янукович, Міністр оборони України Євген Марчук, члени колегії військового відомства та 462 генерали та офіцери, що представляли військові частини і установи усіх видів, родів військ та оперативних командувань Збройних Сил України.

Пленарне засідання було відкрито виступом Міністра оборони України Євгена Марчука, у якому глава оборонного відомства звернув увагу делегатів на актуальні проблеми реформування Українського війська на сучасному етапі та завданнях офіцерського корпусу щодо їх якісного вирішення.

Під час своїх виступів делегати ІІ Зборів офіцерів Збройних Сил України порушували проблеми, з якими їм доводиться стикатися на місцях - в гарнізонах, частинах та установах. Це і проблеми матеріально-технічного забезпечення заходів бойової підготовки, і питання викривлення кадрової політики, підготовки та становлення молодих офіцерів, забезпечення житлом військовослужбовців тощо.

Виступаючи перед делегатами Зборів Прем'єр-Міністр України Віктор Янукович зупинився на найбільш актуальних проблемах реформування вітчизняних Збройних Сил та окреслив головні завдання офіцерського корпусу щодо їх якісного вирішення.

- Прискорення військової реформи, модернізація Збройних Сил, перетворення їх на ефективний інструмент захисту держави є одним з головних наших завдань. Ми повинні мати сильну, компактну, добре оснащену та підготовлену до виконання своїх завдань армію, - наголосив у своєму виступі керівник українського Уряду.

Зупиняючись на окремих аспектах військової реформи, Віктор Янукович підкреслив, що протягом короткого терміну необхідно прийняти нову Державну програму реформування та розвитку Збройних Сил України, затвердити Державну програму розвитку озброєння і військової техніки на період до 2010 року та забезпечити процес реформування необхідними фінансовими ресурсами.

Минулого року Уряд стовідсотково профінансував видатки на Збройні Сили, а в цьому році збільшив цей показник на 18% - до 4,9 млрд. грн. Але, як зазначив Прем'єр-Міністр України, наступного року видатки на армію буде збільшено ще на 22 відсотки - до 6 млрд. грн.

Одночасно Кабінет Міністрів України вишукав можливість приступити до виплати у повному обсязі надбавок військовослужбовцям за безперервну службу. При цьому усі, хто залишає Збройні Сили у зв'язку з реформуванням, зможуть їх одержати повністю з 1 січня 2004 року. Уряд держави також затвердив Прогнозні показники видатків із загального фонду державного бюджету на оборону на період до 2015 року по кожному року окремо.

- Тільки такій підхід дасть нам змогу не тільки гідно утримувати армію, а й забезпечити її розвиток та розпочати переоснащення сучасним озброєнням. Нам треба побудувати нову, сучасну армію. І ми це зробимо, - підкреслив Віктор Янукович.

Говорячи про болючі питання скорочення чисельності військовослужбовців, глава Уряду підкреслив, що процес реформування повинен передбачати соціальні гарантії для людей, які присвятили своє життя служінню Батьківщині, довірили свою долю і долю своїх родин державі.

- Ми виконаємо обов'язок держави - зробити все від неї залежне, щоб офіцери, виходячи у запас, отримали можливість влаштувати гідне життя на "гражданці", - запевнив усіх присутніх Віктор Янукович.

За його словами, одним з найпринциповіших та першочергових завдань є забезпечення звільнених у запас житлом. Нинішнього року бюджетні видатки на розв'язання цієї проблеми зросли майже на 20 відсотків і складають 304,4 млн. грн., що дає змогу побудувати або придбати вже в цьому році понад 5 тисяч квартир.

- За цими сухими цифрами стоять долі українських офіцерів, членів їхніх сімей. Ми будемо планомірно та системно працювати над розв'язанням масштабної житлової проблеми. Вже на наступний рік ми цей показник збільшимо вдвічі. Ми будемо планомірно та системно працювати над розв'язанням масштабної житлової проблеми, - наголосив Прем'єр-Міністр України.

Ще одне важливе питання, на якому акцентував увагу у своєму виступі керівник українського Уряду, є покращання пенсійного забезпечення військовослужбовців. Кабінет Міністрів України взяв на себе відповідальність за вирішення протягом 2004-2006 років такої гострої проблеми, як диспропорція у пенсійному забезпеченні військових, звільнених зі служби в різні часи.

Зокрема, Віктор Янукович поінформував делегатів Зборів, що два тижні тому Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою з 1 вересня цього року на 40 відсотків буде збільшено розмір грошового забезпечення, з якого нараховується пенсія для осіб, які звільнилися раніше.

Остаточно цю проблему буде розв'язано шляхом запровадження розроблених Урядом змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", що були прийняті у червні цього року. Відповідно до цих документів передбачається поетапна ліквідація згаданої диспропорції: з 1 січня 2005 року - на 50 відсотків, а з 1 січня 2006 року - на 100 відсотків.

Прем'єр-Міністр України також зазначив, що за його дорученням Міністерство юстиції України разом із Секретаріатом Кабінету Міністрів розпочали роботу з відновлення пільг військовослужбовцям та членам їхніх сімей, дію яких було призупинено у 2001 році.

Завершуючи свій виступ, Прем'єр-Міністр України Віктор Янукович підкреслив, що перед Урядом і офіцерами Збройних Сил стоять масштабні і відповідальні завдання.

- Успішне їх виконання значною мірою залежить саме від представників офіцерського корпусу, їх професіоналізму та вміння вести за собою підлеглих, - наголосив Віктор Янукович.

Також глава українського Уряду нагородив кращих військовослужбовців Збройних Сил України Почесними грамотами Кабінету Міністрів України.

В цей же день, у перерві пленарного засідання, делегати ІІ Зборів офіцерів Збройних Сил України поклали вінки та квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також