Министр обороны Украины представил Стратегический оборонный бюллетень

30.07.2004, 10:34

В Киеве руководитель отечественного оборонного ведомства Евгений Марчук презентовал общественности Стратегический оборонный бюллетень на период до 2015 года. (укр.)

Міністр оборони України Євген Марчук презентував громадськості Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2015 року. У заході, який викликав значний інтерес серед представників вітчизняних і зарубіжних ЗМІ, представників військових атташатів посольств і дипломатичних представництв іноземних держав та громадських організацій (загалом було акредитовано більше сотні журналістів та інших зацікавлених фахівців) взяли участь заступники Міністра оборони України та начальник Генерального штабу Збройних Сил України.

Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2015 року є так званою "Білою книгою", в якій дається оцінка воєнним загрозам держави, стану Збройних Сил України та визначаються напрями їхнього реформування на період до 2015 року. Він також є реалізацією задекларованого Україною наміру щодо європейської та євроатлантичної інтеграції.

Розробка та прийняття цього документу обумовлена низкою важливих причин. Насамперед, змінами воєнно-політичної обстановки у світі та навколо України, виникненням нового спектру викликів та загроз національній безпеці, змінами у характері збройної боротьби, а також потребою адаптації Збройних Сил України до зазначених змін та завдань. Крім цього, виникла нагальна потреба приведення бойового та чисельного складу Збройних Сил до економічних можливостей держави. Іншими словами необхідно на базі існуючих військ і сил створити армію нового типу.

У Стратегічному оборонному бюлетені чітко прописані загрози національній безпеці України, завдання держави, Збройних Сил та інших військових формувань щодо їх запобігання, нейтралізації та ліквідації.

Важливим елементом Стратегічного оборонного бюлетеня є прогнозні показники видатків на оборону з їхньою максимальною деталізацією. Зокрема, у 2015 році видатки на оборону мають становити 17,186 млрд. гривень проти нинішніх 5,658 млрд.

У документі також визначено обрис Збройних Сил України зразка 2015 року та напрями і шляхи його досягнення. Зокрема, перспективна структура Збройних Сил України включатиме Генеральний штаб Збройних Сил України, три види Збройних Сил - Сухопутні війська, Повітряні Сили та Військово-Морські Сили, а також з'єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил України. У майбутній структурі Генерального штабу Збройних Сил передбачається мати штаби видів Збройних Сил на чолі з відповідними командувачами, а самому Генеральному штабу надаються функції об'єднаного командування. Тобто в перспективі очікується відмова від таких структур, як оперативні командування.

Відповідно до Стратегічного оборонного бюлетеня процес реформування ЗС України відбуватиметься у два етапи: перший - до 2009 року, другий - до 2015. На першому етапі головним завданням є скорочення Збройних Сил та їх оптимізація - до 2006 року чисельність ЗС України становитиме 200 тисяч чоловік. В ході другого етапу передбачається здійснити істотне переоснащення армії новою сучасною або модернізованою технікою.

Функціонально Збройні Сили України складатимуться з Об'єднаних сил швидкого реагування, Основних сил оборони та Сил підтримки (підсилення). Очікується, що у 2015 році інтенсивність та рівень бойової підготовки Збройних Сил України дорівнюватиме аналогічним показникам армій розвинутих країн, а частини та з'єднання, що входитимуть до складу Об'єднаних сил швидкого реагування, передбачається вивести на ці показники вже у 2009 році.

Значні зміни очікуються у кадровій політиці. Питома вага офіцерів складатиме 20% від загальної чисельності військовослужбовців. Передбачається зменшити кількість вищих і старших офіцерів на користь молодших у співвідношенні 40% до 60% відповідно. При цьому генеральських посад у Збройних Силах залишиться не більше 100. Також планується збільшити мінімальні терміни вислуги у військовому званні та максимальні строки перебування у військовому званні. А роль та рівень підготовки принципово нового сержантського корпусу передбачається довести до стандартів, що притаманні арміям розвинутих країн.

Варто зазначити, що подібного документу не має жодна з країн СНД. Більш того, аналогічного за обсягом та змістом документу не мають не лише деякі "молоді" країни НАТО, а й кілька "країн-старожилів" Північноатлантичного альянсу.

До того ж, раніше подібні документи зберігалися за "сьома печатками" і мали найвищий гриф таємності - "особливої важливості". Доступ до них мало вкрай обмежене коло посадових осіб. Але Указом Президента України та відповідним дорученням Кабінету Міністрів України передбачено проведення низки заходів щодо доведення через засоби масової інформації матеріалів Стратегічного оборонного бюлетеня до органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій і громадян нашої держави.

Із затвердженням Стратегічного оборонного бюлетеня України на період до 2015 року практично завершено створення нормативно-правової бази, яка регламентує усі сфери життєдіяльності Збройних Сил України.

Довідка. 30 березня 2004 року проект Стратегічного оборонного бюлетеня України на період до 2015 року було розглянуто і в цілому затверджено Державною комісією з питань реформування, розвитку Збройних Сил України, інших військових формувань, озброєння та військової техніки.

13-14 квітня 2004 року під час спільного засідання політичного і військово-політичного Комітетів НАТО та спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи високого рівня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі Міністр оборони України Євген Марчук представив на розгляд його учасників проект Стратегічного оборонного бюлетеня на період до 2015 року.

22 червня 2004 року Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2015 року було затверджено Указом Президента України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також