1 августа - день Военно-Морских Сил Украины

31.07.2004, 13:28

1 августа военнослужащие Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины отметят 12-ю годовщину со дня формирования отечественного военного флота. (укр.)

Сьогодні цей вид Збройних Сил, який за 12 років пройшов складний шлях становлення (разом з цим процес його подальшого реформування триває), організаційно складається з Головного командування, ескадри різнорідних сил, Південної та Західної військово-морських баз, морської авіаційної групи, військ берегової оборони, частин та установ оперативного (бойового), технічного, тилового, морально-психологічного та медичного забезпечення, наукового центру та Севастопольського військово-морського інституту ім. П.С. Нахімова. У складі національних ВМС - понад 30 кораблів та близько 50 суден.

Підбиваючи підсумки бойового навчання, слід відзначити, що за час існування Військово-Морських Сил України кораблі українського флоту виконали близько 3000 бойових вправ, в тому числі 7 стрільб крилатими ракетами берегового ракетного стаціонарного комплексу і з ракетних катерів, 111 стрільб зенітними ракетними комплексами, близько 1500 артилерійських стрільб по надводним і повітряним цілям, відпрацювали понад 1000 мінно-торпедних бойових вправ.

Особовий склад національних ВМС взяв участь у десятках міжнародних навчань, серед яких "Бриз", "Сі бриз", "Кооператив партнер", "Кооператив оспрей", "Фарватер миру", "Чорноморське партнерство" та інші.

Кораблі Військово-Морських Сил України відвідали з дружніми візитами порти Франції, Румунії, Болгарії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Італії, Туреччини, Росії, Грузії, Хорватії, Ізраїлю, військово-морські бази Великої Британії і Португалії, двічі здійснили походи до Сполучених Штатів Америки.

Неодноразово офіцери українських ВМС проходили навчання у вищих військових навчальних закладах США, Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, стажування на кораблях і в штабах іноземних флотів.

Становлення і розвиток Українського флоту прямо пов'язані з шефською допомогою, що надається Військово-Морським Силам практично всіма регіонами, областями, районами і містами України. За 10 років дії Указу Президента України "Про організацію шефства над кораблями Військово-Морських Сил України" вітчизняному флоту надана допомога в розмірі близько 86 млн. гривень. 615 родин військових моряків за ці роки отримали квартири.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також