4 июля - День Войск Противовоздушной обороны Украины

03.07.2004, 12:49

В воскресенье, 4 июля, защитники воздушного пространства Украины будут отмечать профессиональный праздник - День Войск Противовоздушной обороны. (укр.)

Це професійне свято встановлено Указом Президента України від 2 липня 1997 року як визнання заслуг Військ ППО у забезпеченні обороноздатності держави.

Війська Протиповітряної оборони є видом Збройних Сил України і призначені для попередження про напад повітряно-космічного противника, захисту важливих адміністративно-політичних центрів, прикриття промислово-економічних районів, угруповань Збройних Сил, важливих військових та інших об'єктів від ударів із повітря.

Цілодобово бойове чергування несуть близько 2500 військовослужбовців Військ ППО. Протягом доби здійснюється радіолокаційне супроводження більше ніж 500 літальних апаратів. А за місяць майже 15 тисяч, 5-6 тисяч з яких є іноземними, в тому числі до 50 літаків бойової авіації суміжних держав. Загалом, лише за перше півріччя 2004 року радіотехнічними військами Військ ППО виявлено та супроводжено близько 85 тисяч повітряних суден.

Згідно Закону України "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про Збройні Сили України", передбачається перехід Збройних Сил України від чотиривидової до тривидової структури. На базі Військ Протиповітряної оборони та Військово-Повітряних Сил ЗС України буде створено новий добре оснащений, боєздатний вид Збройних Сил - Повітряні Сили.

У складі Повітряних Сил передбачено мати угруповання військ постійної готовності. За задумом, вони, не потребуючи структурних змін за умов як мирного, так і воєнного часу, мають стати основним фактором стримування можливої воєнної агресії проти України. На 2004 рік для формування нового виду виділено 37,1 млн. грн. У свою чергу, скорочення дублюючих органів управління й інфраструктури, оптимізація видів забезпечення, системи підготовки кадрів, що відбудуться внаслідок реалізації цього рішення, дозволять вивільнити близько 40 тис. чоловік особового складу і заощадити значні державні кошти. Приблизно це становитиме до 40% від вартості утримання двох нині існуючих видів Збройних Сил.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також