Украина намерена обратиться к странам Большой семерки в связи с невыполнением обязательств по кредитованию ЧАЭС

07.07.2004, 12:45

6 июля под председательством Президента Украины Леонида Кучмы состоялось заседание Совета национальной безопасности и обороны Украины, на котором обсуждался вопрос состояния выполнения работ по выведению из эксплуатации Чернобыльской АЭС и преобразованию объекта "Укрытие" в экологически безопасную систему. (укр.)

Учасники засідання дійшли висновку, що відставання у виконанні робіт з будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива та інших важливих об'єктів інфраструктурного забезпечення виводу атомної станції з експлуатації обумовлюється недотриманням зобов'язань, насамперед фінансових, країнами Великої сімки та Європейською Комісією, зафіксованих в Оттавському Меморандумі від 1995 року.

Унаслідок цього Україна несе додаткові витрати на підтримку ядерних реакторів у безпечному стані. Сьогодні відставання від запланованого графіку виводу Чорнобильської АЕС з експлуатації складає майже 3 роки. До того ж, кредит на добудову енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС в обсязі 1,8 млрд. дол. США, передбачений згаданим Оттавським меморандумом, так і не був наданий.

Під час засідання було також наведено факти неефективного витрачання коштів з Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником якого є Європейський банк реконструкції та розвитку, зокрема суттєвого завищення видатків на управління проектами з боку іноземних партнерів. Майже третина коштів даного фонду була витрачена на невиробничі потреби.

Через помилки, яких припустився французький консорціум FRAMATOME у проектуванні сховища для відпрацьованого ядерного палива, терміни введення цього об'єкта в експлуатацію перенесено з грудня 2003 року на кінець 2008 року. Це вимагає від України додаткових витрат з Державного бюджету.

За результатами обговорення Радою національної безпеки і оборони, зокрема, вирішено порушити питання перед Верховною Радою України щодо звернення до парламентів країн Великої сімки та держав-донорів про неналежне виконання зобов'язань щодо України з фінансування та реалізації проектів з виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему.

За результатами засідання Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Президенту України дати відповідні доручення Кабінету Міністрів України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також