Украинские ВВС приняли участие в международных учениях НАТО

07.07.2004, 14:50

Впервые в истории Украины боевые самолеты Военно-Воздушных Сил страны участвовали в международных учениях НАТО, которые проводились за пределами государства. (укр.)

До цього часу за кордоном військові літаки України брали участь лише в авіаційних виставках.

На навчаннях з миротворчої тематики "Кооператив партнер-2004", які тривали у західній частині Чорного моря у територіальних водах Болгарії, Військово-Повітряні Сили Збройних Сил України були представлені двома літаками Су-27УБ. Вони виконували завдання з авіаційної підтримки надводних кораблів та відпрацьовували заходи протиповітряної оборони.

Керівництво багатонаціональних сил високо оцінило майстерність та професіоналізм українських екіпажів. Через що, незважаючи на складні метеоумови, представникам вітчизняних ВПС було доручено провести додаткові позапланові тренування з багатонаціональним угрупуванням кораблів.

Метою навчань "Кооператив партнер-2004", які проводяться у рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", є покращання стандартів сумісності між силами країн-партнерів Північноатлантичного альянсу під час проведення миротворчої операцій з врегулювання кризової ситуації.

Цього року у навчанні взяли участь до 40 надводних кораблів і катерів, два підводних човни, 18 літаків та вертольотів.

Зокрема, окрім України, авіаційні операції на "Кооператив партнер-2004" здійснювали військово-повітряні сили Болгарії (два Су-25, два - Мі-14 ), Туреччини (чотири Ф-16 і вертоліт корабельного базування АВ-212) та Франції (вертоліт корабельного базування "Пантера").
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також