Президент Украины встретился с Верховным комиссаром ОБСЕ по делам национальных меньшинств

01.09.2004, 14:28

Сегодня, 1 сентября, Президент Украины Леонид Кучма встретился с Верховным комиссаром Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе (ОБСЕ) по делам национальных меньшинств Рольфом Экеусом. (укр.)

Під час зустрічі глава держави привітав Верховного комісара ОБСЄ з призначенням на цю посаду на другий термін. Леонід Кучма наголосив, що Україна докладає всіх необхідних зусиль з метою виконання взятих на себе в рамках ОБСЄ зобов'язань, у тому числі у сфері захисту прав етнічних меншин.

Під час розмови було обговорено результати зустрічей Верховного комісара ОБСЄ з вищими посадовцями Києва та Автономної Республіки Крим.

Рольф Екеус підкреслив, що вдячний за позитивний розвиток, який відбувається в Україні у питанні забезпечення прав кримських татар і відзначив роботу, яку проводить українська влада у цьому напрямку. "Я дуже вражений цією роботою і уряду України, і представників кримського керівництва. Здається, що вони добре тримають ситуацію", - зазначив Верховний комісар ОБСЄ.

Рольф Екеус також зауважив, що Україна робить це практично без міжнародної допомоги і запевнив, що особисто докладатиме зусиль для залучення міжнародної підтримки у процес інтеграції кримських татар в українське суспільство: "Я буду робити все можливе, для того, щоб залучити міжнародні організації до допомоги у будівництві будинків, навчальних закладів з метою їх (кримських татар - прим. ред.) повної інтеграції в українське суспільство".

Співрозмовники висловили занепокоєння випадками загострення ситуації в різних регіонах Європи, що відбувалися останнім часом на міжетнічному ґрунті.

Під час розмови обговорювалися питання загострення ситуації у Придністров'ї. Леонід Кучма підкреслив, що поділяє позицію Верховного комісара ОБСЄ щодо беззастережного відновлення функціонування у Придністров'ї молдовських шкіл, в яких навчання здійснюється на основі латиниці.

Торкаючись питання врегулювання у Придністров'ї, Президент України підкреслив, що Україна виступає за проведення зустрічі у форматі "Республіка Молдова - Придністров'я - Україна - Російська Федерація - ОБСЄ" з метою відпрацювання можливих узгоджених кроків щодо зняття напруженості навколо поточної ситуації у Придністров'ї та визначення шляхів повернення переговорів між сторонами конфлікту в конструктивне русло.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також

Читайте также