В Бухаресте состоялись украинско-румынкие переговоры по делимитации континентального шельфа в Черном море

10.09.2004, 11:36

8-9 сентября в Бухаресте прошел очередной XXIV раунд украинско-румынских консультаций по разграничению континентального шельфа и исключительных экономических зон в Черном море. (укр.)

Делегацію України очолював перший заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Моцик, делегацію Румунії - державний секретар МЗС Румунії Богдан Ауреску.

Як відомо, 26 серпня ц. р., уряд Румунії прийняв рішення звернутися в односторонньому порядку до міжнародного суду ООН в Гаазі з метою розгляду проблеми делімітації і вересневий раунд переговорів проходив вже після прийняття Бухарестом згаданого рішення.

В ході переговорів сторони обговорили результати засідання експертних груп, яке відбулося 26-27 серпня 2004 року в Києві, а також продовжили роботу над узгодженням проекту двосторонньої Угоди про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних зон України і Румунії в Чорному морі.

Як вважають українські експерти, позиція України на переговорах базується на міжнародному праві, зокрема на положеннях конвенції ООН з морського права 1982 року, а також на двосторонніх українсько-румунських зобов'язаннях, що містяться, зокрема, у Договорі про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією, Додатковій до нього Угоді між Урядом України та Урядом Румунії у формі обміну листами між міністрами закордонних справ України і Румунії від 2 червня 1997 року та у Договорі між Україною та Румунією про режим українсько-румунського державного кордону, співробітництво та взаємну допомогу з прикордонних питань від 17 червня 2003 року. В той же час, підходи до делімітації румунської делегації ґрунтуються скоріше на бажанні отримати якомога більшу площу континентального шельфу та економічної зони, будучи позбавленими належної міжнародно-правової аргументації. Зокрема, Румунія наполегливо продовжує наполягати, що острів Зміїний не є островом, а скелею і тому він не може враховуватися при проведенні лінії делімітації. Згаданий підхід є абсолютно безпідставним і безперспективним, наголошують в МЗС України, і він не отримає підтримки Міжнародного Суду. Такою ж сумнівною з позицій міжнародного морського права є відмова Румунії взяти за початкову точку лінії делімітації останню точку лінії українсько-румунського сухопутного кордону, яка знаходиться в місці перетину територіальних морів України і Румунії в Чорному морі і яка зафіксована в Договорі між Україною та Румунією про режим українсько-румунського державного кордону, співробітництво та взаємну допомогу з прикордонних питань від 17 червня 2003 року.

Незважаючи на згадану позицію Румунії, глава української делегації О. Моцик вважає, що ще не всі можливості для пошуку компромісу на двосторонньому рівні вичерпані і що переговори слід продовжувати, в тому числі, якщо буде необхідним, і на вищому політичному рівні.

У цьому контексті, поважаючи право Румунії в односторонньому плані звернутися до Міжнародного Суду ООН, українська сторона, в той же час, сприймає недавно прийняте рішення Бухаресту як політично мотивоване і пов'язане з наступними президентськими і парламентськими виборами в Румунії, які відбудуться 28 листопада 2004 року.

Українська сторона запропонувала з метою пошуку взаємоприйнятного рішення організувати зустріч міністрів закордонних справ України та Румунії, Костянтина Грищенка і Мірчі Джоане. Така зустріч могла б відбутися в Нью-Йорку в середині або другій половині вересня ц. р., де глави зовнішньополітичних відомств двох країн братимуть участь у роботі чергової сесії генеральної Асамблеї ООН

Українські експерти вважають, що в разі необхідності, пошук компромісу має бути продовжено і на рівні глав урядів та глав держав.

Наступний раунд переговорів щодо делімітації континентального шельфу і виключних економічних зон у Чорному морі делегація України запропонувала провести в Одесі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также