Визит руководителя азербайджанского парламента в Украину

24.09.2004, 12:45

Сегодня, 24 сентября, начался официальный визит председателя Милли Меджлиса Азербайджанской Республики Муртуза Наджафа оглы Алескерова в Украину. (укр.)

Цього ж дня відбулися переговори керівника азербайджанського парламенту з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

За визначенням В. Литвина, українсько-азербайджанські відносини відзначаються стабільністю. "Парламентська складова двосторонньої співпраці повинна бути відповідною тому темпу розвитку відносин між Україною та Азербайджаном, який закладений Президентами обох країн", - сказав він.

В ході переговорів зазначалися широкі можливості у налагодженні взаємовигідного економічного, політичного та культурного співробітництва, пріоритетним напрямком якого є розвиток стосунків у торговельно-економічній сфері. Позитивна тенденція ілюструється збільшенням обсягу імпорту товарів з Азербайджанської Республіки до України на майже 46% та обсягу експорту з України до Азербайджану на 55%.

Відбувся також обмін думками щодо внутрішньополітичної ситуації в обох країнах, поточної діяльності парламентів, окреслені плани дальшого міжпарламентського співробітництва.

"Характерною рисою цього офіційного візиту є приурочення його до історичної події - створення нової міжнародної організації - Парламентської асамблеї ГУУАМ", - зазначив М. Алескеров. На його думку, створення ПА ГУУАМ є "новою формою розвитку співпраці між країнами ГУУАМ, а також і між Азербайджаном і Україною на двосторонньому рівні".

"Україна для нас є важливим стратегічним партнером і ми зацікавлені у тому, щоб наші стосунки зміцнювались, в тому числі і на рівні парламентів", - підкреслив Голова Міллі Меджлісу.

В ході переговорів наголошувалося на необхідності ще більше активізувати діяльність груп дружби, які є в парламентах обох країн.

М. Алескеров торкнувся також проблемного нагорно-карабахського питання. В. Литвин зазначив, що позиція України залишається чіткою - розв'язання подібних проблем повинно відбуватися виключно мирним шляхом в рамках загальноприйнятих міжнародних норм, резолюцій ООН та ОБСЄ та за умов збереження принципів територіальної цілісності та невтручання у внутрішні справи суверенних держав.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также