Состоялись украинско-молдавские консультации по вопросу пропуска товаров через госграницу

25.09.2004, 15:36

24 сентября в Кишиневе состоялись украинско-молдавские консультации относительно пропуска товаров через пункты пропуска на украинско-молдавской государственной границе и совершенствования механизмов их функционирования. (укр.)

Українську делегацію, яка складалася з представників МЗС, Мінтрансу, Держмитслужби, Державної прикордонної служби, очолював заступник міністра закордонних справ України Ігор Долгов, молдовську - заступник міністра закордонних справ РМ Серджиу Статі.

Під час переговорів були розглянуті питання, пов'язані з запровадженням молдовською стороною обмежень щодо переміщенням товарів через українсько-молдовський кордон, вдосконалення діяльності пунктів пропуску та проблеми організації спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-молдовському кордоні. Крім того, обговорювалися можливості та шляхи здійснення демаркації українсько-молдовського державного кордону на придністровській ділянці. Делегації розглянули також питання запровадження міжнародного моніторингу на території Республіки Молдова роботи пунктів пропуску на державному кордоні.

Сторони відзначили, що розвиток українсько-молдовських добросусідських відносин та розширення двостороннього співробітництва у всіх сферах, включаючи збереження традиційно розвинутих зв'язків між суб'єктами господарювання, відповідає національним інтересам обох держав.

В цьому контексті сторони висловилися за якнайшвидше врегулювання проблемних питань, пов'язаних з запровадженням молдовською стороною обмежень щодо переміщенням товарів через українсько-молдовський кордон. З цією метою сторони висловили готовність продовжити пошук взаємоприйнятних узгоджених підходів.

Водночас, в ході обговорення сторони констатували наявність розбіжностей у позиціях зі згаданого питання. Зокрема, українська сторона відзначила, що позиція молдовської сторони суперечить положенням окремих двосторонніх домовленостей та не відповідає загальновизнаним нормам міжнародного права. Такі односторонні дії молдовської сторони (без їх погодження з українською стороною) не лише призвели до загострення протистояння між Кишиневом та Придністров'ям, а мали негативні наслідки для українських суб'єктів господарювання, що дає підстави порушити питання про відшкодування завданих внаслідок неправомірних дій молдовської сторони збитків.

Сторони досягли домовленості щодо проведення додаткових консультацій на рівні експертів (представників митних, прикордонних, транспортних відомств) з метою підготовки узгоджених пропозицій щодо відміни запроваджених Молдовою тимчасових обмежень переміщення товарів через пункти пропусків на українсько-молдовському кордоні.

Зазначені пропозиції, а також низка інших питань, які викликають обопільний інтерес, будуть розглянуті під час чергового раунду українсько-молдовських консультацій з питань пропуску товарів через пункти пропуску та організації міжнародного моніторингу на українсько-молдовському державному кордоні на рівні заступників міністрів закордонних справ, які відбудуться в Києві найближчим часом.

Сторони також дали високу оцінку результатам, досягнутим в ході українсько-молдовських переговорів щодо внесення змін та доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про пункти пропуску через українсько-молдовський кордон та спрощений порядок пропуску громадян, які проживають в прикордонних районах від 11.03.1997 року, які відбулися напередодні в Кишиневі. За результатами цих переговорів був підписаний протокол, в якому сторони констатували досягнення домовленості щодо погодження більшості запропонованих змін та доповнень до згаданої Угоди.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также