В Вене прошла сессия Генеральной конференции МАГАТЭ

25.09.2004, 11:38

20-24 сентября в Вене прошла 48-я сессия Генеральной конференции Международного агентства по атомной энергии (МАГАТЭ). (укр.)

Українську делегацію очолив міністр палива та енергетики - президент НАЕК "Енергоатом" Сергій Тулуб.

Делегації держав-членів Агентства розглянули широке коло питань використання атомної енергії у мирних цілях, міжнародного співробітництва у галузі ядерної і радіаційної безпеки, протидії ядерному тероризму, посилення ефективності системи гарантій. Особливу увагу було приділено діяльності МАГАТЕ у сфері ядерної перевірки, зокрема щодо здійснення угод про гарантії у зв'язку з Договором про нерозповсюдженням ядерної зброї в Корейській Народно-Демократичній республіці та застосування гарантій МАГАТЕ на Близькому Сході.

У ході першого пленарного засідання сесії глава делегації України Сергій Тулуб у своєму виступі ознайомив делегатів з основними напрямками розвитку ядерної енергетики у нашій державі, підкреслив величезне значення введення у цьому році в експлуатацію двох нових блоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС, детально зупинився на проблемах підвищення надійності і безпеки ядерних реакторів, зміцнення ядерної та радіаційної безпеки, окреслив шляхи поглиблення міжнародної співпраці з чорнобильської проблематики та забезпечення реалізації відповідних проектів на об'єкті "Укриття". Важливу увагу у виступі міністра було приділено питанням зміцнення системи гарантій МАГАТЕ, консолідації зусиль міжнародної спільноти з метою зменшення глобальної загрози застосування ядерних і радіоактивних матеріалів у терористичних цілях. Учасників сесії було поінформовано про пріоритети подальшого співробітництва нашої країни з МАГАТЕ.

Окрему увагу Сергій Тулуб приділив проблематиці розвитку міжнародного співробітництва України в ядерній галузі, виконання нашою державою положень низки міжнародних документів, що регулюють безпеку ядерної діяльності та сприяють нерозповсюдженню ядерної зброї. У цьому контексті Сергій Тулуб наголосив на непересічному внеску нашої держави, що у цьому році відзначатиме 10-у річницю приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, у справу зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження та глобальної безпеки.

Делегація України взяла активну участь в обговоренні нагальних питань діяльності МАГАТЕ, зокрема щодо перспектив розвитку атомної енергетики, експлуатаційної безпеки АЕС, фізичного захисту, безпеки поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим паливом, безпеки перевезень ядерних та радіаційних матеріалів, реагування на ядерні та радіаційні надзвичайні ситуації, удосконалення діяльності Агентства у сфері технічного співробітництва.

У ході Генконференції було проведено низку двосторонніх зустрічей з делегаціями інших країн та керівництвом МАГАТЕ. Члени української делегації також взяли участь у нараді керівників регулюючих органів, регіональній зустрічі представників європейських країн з питань виконання Програми технічного співробітництва МАГАТЕ, науково-практичних семінарах.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також