Получено разрешение на пуск четвертого энергоблока на Ривненской АЭС

29.09.2004, 13:26

28 сентября на РАЭС Государственная приемная комиссия подписала акт о предоставлении разрешения на энергетический пуск энергоблока ©4. (укр.)

Засідання комісії відбулось під головуванням міністра палива та енергетики України Сергія Тулуба та голови Рівненської обласної держадміністрації Миколи Сороки.

Про стан готовності енергоблока доповіли технічний та науковий керівники пуску: головний інженер Михайло Колісниченко та заступник генерального директора з безпеки Микола Панащенко.

Етап енергетичного пуску передбачає ввімкнення блоку в енергомережу та його стабільну роботу впродовж трьох діб, після чого блок вводиться в дослідницько-промислову експлуатацію, що включає комплекс випробувань на різних рівнях потужності та поступове доведення параметрів до номінальних.

Підписуючи акт ДПК, Головний Державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Анатолій Дем'яненко підкреслив високий рівень готовності четвертого блока до енергопуску, професіоналізм персоналу, виконання всіх запланованих заходів з підвищення безпеки.

В успішному пуску та безпечній подальшій експлуатації четвертого блока від імені колективу РАЕС запевнив генеральний директор Микола Фрідман, - " Для цього , сказав він, - у нас є відповідний технічний та виробничий потенціал і позитивні багаторічні традиції у справі експлуатації та пусків енергоблоків".

Сергій Тулуб привітав колег з надзвичайно важливою подією не тільки для колективу НАЕК "Енергоатом", а й в цілому для держави. Міністр передав щирі вітання від Президента України Леоніда Кучми з побажаннями надійної та ефективної роботи. Тільки завдячуючи особистій зацікавленості, рішучості, політичній волі глави держави було віднайдено кошти для добудови енергоблоків.

По завершенню роботи ДПК для ЗМІ було проведено прес-конференцію, на якій С. Тулуб висловив свої особисті враження і підкреслив своє задоволення тим, що у ДПК не виникло серйозних зауважень щодо готовності до пуску рівненського четвертого. Це ще раз підтверджує досвідченість українських фахівців, яких міністр вважає кращими не тільки в Європі, я й у світі. Він відзначив вагомий особистий внесок у справу пуску першого директора РАЕС, нині віце-президента НАЕК "Енергоатом" Володимира Коровкіна.

Радість від пуску, підкреслив С. Тулуб, була б неповною без розвитку соціальної інфраструктури. "Ми всі є свідками того, як змінилося на краще місто атомників, та й сама станція станція". Про вагому допомогу Рівненщині з фінансування об'єктів соціально-культурного призначення та готовності до осінньо-зимового періоду говорив і голова Рівненської облдержадміністрації Микола Сорока. Він подякував міністру та діючому уряду за небайдужість до проблем галузі та області.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також