Украину посетила с визитом делегация израильской корпорацией "ЭМИ"

19.01.2005, 13:27

Между Министерством обороны Украины и израильской корпорацией "ЭМИ" достигнута договоренность по реализации проектов по утилизации излишних и непригодных ракет и боеприпасов на территории Украины. (укр.)

В Україні на запрошення Міністерства оборони України з дводенним візитом перебувала делегація ізраїльської корпорації "ЕМІ", яка спеціалізується на виробництві вибухових речовин та утилізації боєприпасів.

Мета візиту ізраїльської делегації, яку очолював Генеральний директор корпорації пан Полег Зві, полягала у обміні досвідом з українськими фахівцями в питаннях утилізації (знищення) ракет та боєприпасів, зокрема, на територіях і об'єктах, які постраждали в наслідок техногенних аварій чи катастроф.

В ході робочих зустрічей, у яких з української сторони взяли участь перший заступник Міністра оборони України Олександр Стеценко та керівники профільних вітчизняних підприємств, обговорювалася перспективи співробітництва у галузі демілітаризації військових об'єктів, що виводяться із структури військового відомства.

Під час переговорів Олександр Стеценко поінформував представників ізраїльської сторони, про те, що Постійний представник США при НАТО пан Н.Бернс повідомив про рішення уряду США відігравати провідну роль у реалізації в Україні першого етапу проекту Трастового фонду НАТО/ПЗМ з утилізації 133 тисяч тонн боєприпасів та 1,5 млн. одиниць легких озброєнь і стрілецької зброї. Проект коштуватиме 6 млн. євро, з яких 500 тисяч вже виділено американською стороною. Як очікується, реалізація цього проекту розпочнеться у березні 2005 року.

Таким чином, на сьогодні Україна отримала реальну зовнішню допомогу в утилізації надлишкових та непридатних для подальшої експлуатації боєприпасів, які знаходять на її території. Це стало вагомим чинником щодо подальшої плідної співпраці та розвитку відносин у галузі утилізації між Міністерством оборони України та іноземними, зокрема, ізраїльськими компаніями.

У рамках програми візиту делегація корпорації "ЕМІ" відвідала 275-у артилерійську базу ракет та боєприпасів Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України, яка дислокується у селищі Новобогданівка Запорізької області. Безпосередньо на місці ізраїльські фахівці ознайомилися з результатами роботи створеного Департаменту утримання, реалізації та утилізації надлишкового майна Міністерства оборони України та Державного підприємства "Укроборонсервіс" щодо ліквідації наслідків техногенної аварії, яка трапилася тут у травні 2004 року.

Результатами візиту ізраїльських фахівців стали домовленості про залучення корпорації "ЕМІ" до ліквідації наслідків катастрофи на 275-й абрб, а також участі у інших проектах з утилізації надлишкових та непридатних ракет та боєприпасів на території України. Зокрема, ізраїльська сторона наголосила, що володіє усім необхідним обладнанням та технологіями для здійснення робіт у складних умовах селища Новобогданівка.

Також зазначалося, що співпраця з українською стороною може бути організована в будь-якій формі: на умовах підряду, спільного підприємств або інших, - що передбачені законодавствами обох держав.

За підсумками візиту було підписано відповідний Протокол.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также