Обнародованы результаты расследования смерти украинских миротворцев в Ираке

21.01.2005, 18:36

Министерство обороны Украины обнародовало официальные результаты расследования взрыва боеприпасов, который произошел 9 января 2005 года в Ираке. (укр.)

Як вже повідомлялося, наказом командира багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" в Республіці Ірак для з'ясування причин вибуху, що стався 9 січня 2005 року неподалік міста Ес-Сувейра під час проведення робіт із знешкодження вилучених боєприпасів, було створено офіційну комісію.

Її очолив начальник інженерної служби багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" полковник Війська Польського Анджей Соларж. Комісія розпочала свою роботу на місці трагедії 12 січня. До її складу також увійшли фахівці-сапери підполковник ЗС України Андрій Тулін, майор ЗС Республіки Казахстан Нурбола Гусманов, старший лейтенант ЗС Словацької Республіки Ричард Хлавна та прапорщик Війська Польського Мирослав Носек.

20 січня до Міністерства оборони України було передані офіційні висновки роботи комісії багатонаціональної дивізії "Центр-Південь".

В ході роботи комісії було відтворено хронологічний порядок подій 9 січня цього року. Розслідуванням комісії було встановлено наступне:

- 8 січня о 10.30 військовослужбовці механізованого патруля зі складу 72-го окремого механізованого батальйону українського миротворчого контингенту передали на тактично-оперативний центр інформацію про вибухонебезпечні предмети (ВНП), що знаходилися на території поліцейської дільниці міста Ес-Сувейра.

- 9 січня о 09.35 механізований патруль зі складу 72-го омб разом з командою фахівців окремого спеціального саперного загону ЗС Республіки Казахстан прибули до поліцейської ділянки міста Ес-Сувейра.

- 9 січня з 09.44 до 09.59 усі ВНП (35 авіаційних бомб, 8 гранат, 4 артилерійських снаряди та 2 танкових постріли) були завантажені на автомобілі.

- 9 січня о 10.57 механізований патруль 72-го омб разом з групою казахстанських саперів виїхали з міста Ес-Сувейри до спеціального полігону для знищення ВНП. Конвой складався з 2 вантажних автомобілів ЗіЛ-131 (фахівці-сапери окремого спеціального саперного загону ЗС Республіки Казахстан), одного вантажного автомобіля УРАЛ- 4320 (інженерно-саперний взвод 72-го омб) та 5 бронетранспортерів БТР-80 (механізований патруль 72-го омб). Командиром конвою було призначено командира 1-ї роти 72-го омб капітана Валерія Бражевського.

- 9 січня об 11.20 один з бронетранспортерів залишив конвой перед головними воротами табору українського миротворчого контингенту "Зулу" для завантаження підривачів та гранат, які знаходилися на тимчасовому складі боєприпасів у таборі "Зулу" для подальшого знищення. Інша техніка продовжила рух у напрямку спеціального полігону.

- 9 січня об 11.30 конвой прибув на спеціальний полігон для знищення ВНП. Фахівці окремого спеціального саперного загону ЗС Республіки Казахстан приступили до розвантаження боєприпасів з машин.

- В цей же час на спеціальний полігон з табору "Зулу" виїхали командир 72-го омб підполковник Олег Матіжев. Разом з ним виїхали командир роти матеріального забезпечення 72-го омб майор Ігор Козлов, старший офіцер відділення взаємодії 72-го омб капітан Сергій Андрущенко, діловод відділення логістики 72-го омб сержант Микола Шевяков. Вони приєдналися до БТР-80, який забрав підготовлені до знешкодження боєприпаси з табору "Зулу".

- Приблизно об 11.42 9 січня командир 72-го омб разом з БТР- 80 прибули на спеціальний полігон. В цей час вантажний автомобіль з ВНП було розвантажено військовослужбовцями окремого спеціального саперного загону ЗС Республіки Казахстан.

- З 11.45 9 січня військовослужбовці інженерно-саперного взводу 72-го омб почали розвантаження ВНП (14,5 мм боєприпасів у стрічках, підривачів та гранат) з БТР-80 і укладення їх на місці знешкодження. В цей час казахстанські фахівці-сапери зупинили свою роботу.

- О 12.00 9 січня пролунав раптовий вибух.

Як було встановлено розслідуванням, перед вибухом було розвантажено усі ВНП, які були доставлені з поліцейської ділянки міста Ес-Сувейра, та підривачі і 14,5 мм боєприпаси в стрічках, доставлені з табору "Зулу".

Під час огляду місця події після вибуху було зроблено підрахунок боєприпасів, що залишилися. З'ясувалося, що відсутні 3 гранати ОГ-2 та один 122-міліметровий снаряд, які були привезені з поліцейської дільниці міста Ес-Сувейри.

На місці події членами комісії було встановлено, що після раптового вибуху одна з авіаційних бомб і наступна праворуч розкидані і вивернуті назовні. Обидві авіабомби мають ушкодження у головній частині.

Висновки офіційної комісії:

1. Речові докази, виявленні на місці події, вказують на те, що центр вибуху знаходився знизу, між головними частинами двох авіабомб.

Одна з авіабомб була обкладена чотирма артилерійськими снарядами і вісьма гранатами ОГ-2, доставленими з поліцейської дільниці міста Ес-Сувейра. У передбачуваному центрі вибуху був розташований 122-міліметровий артилерійський снаряд. Це дає можливість припустити, що саме цей артилерійський снаряд став джерелом вибуху і, як наслідок, призвело до наступної детонації трьох гранат ОГ-2.

2. Джерелом вибуху можливо послужив 122-міліметровий артилерійський снаряд. Детонація гранат ОГ-2 відбулася від вибуху артилерійського снаряда. Таким чином, детонація 122-міліметрового артилерійського снаряда призвела до розкиду ВНП у штабелі і детонації гранат ОГ-2, що викликали численні людські жертви.

3. Самопідрив виключається.

Під час вибуху укладені (у штабель) ВНП не були підготовлені для вибуху.

4. Підрив через людську помилку виключається.

На місці були виявлені електронні прилади - годинниковий пристрій, акумуляторна батарея, частини можливого перемикача, конденсатор, батарея з проводом. Дослідження виявлених пристроїв дозволяє припустити можливість підриву ініціюючим пристроєм.

Беручи до уваги розміри виявлених електронних пристроїв, була можлива їхня установка разом з ініціюючим зарядом усередині 122-міліметрового артилерійського снаряду через отвір для підривача.

5. Найбільш ймовірною причиною ініціювання вибуху був саморобний електронний пристрій з годинниковим механізмом, встановлений усередині 122-міліметрового артилерійського снаряду. Остаточний висновок комісії

Приймаючи до уваги усі вищевикладені факти комісія робить висновок, що це була спланована акція проти Коаліційних сил і може бути розглянута як нова тактика, яка була застосована антиіракськими силами.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также