Львовские теплоэнергетики и представители власти затягивают подписание договора с ДП "Газ-тепло"

21.10.2005, 13:41

Ситуация, которая сложилась во Львове в начале отопительного сезона, остается критической несмотря на то, что населению тепло подано. (укр.)

Наразі міські комунальні підприємства-боржники "Львівтеплоенерго" та "Залізничнетеплоенерго" на другу декаду жовтня не мають лімітів газу, який відтепер виділятиметься лише за умови стовідсоткової оплати за нього.

Всупереч постанові Кабінету Міністрів України ©1729 від 27 грудня 2001 року, згідно з якою НАК "Нафтогаз України" надає газ лише за укладеними угодами, сьогодні Львів уже почав безлімітне споживання газу. Фактично, зараз здійснюється його несанкціонований відбір, який міська влада пояснює споживанням невикористаних протягом 2005 року лімітів.

На думку генерального директора ДП "Газ-тепло" Дмитра Бублика, саме поняття "невикористані ліміти" у даній ситуації не має права на існування. Натомість є проблема непогашених боргів за спожитий газ перед ДК "Газ України" у розмірі більше 4 млн. грн. Як відомо, згідно з рішенням НАК "Нафтогаз України" від 30 вересня 2005 року, ДК "Газ України" заключає договори на поставку газу лише за умови 100% оплати. Підприємствам, які мають борги, рекомендовано укладати угоди з ДП "Газ-тепло".

Працівники ДП "Газ-тепло" протягом останніх двох місяців неодноразово вели переговори як з керівниками "Львівтеплоенерго" та "Залізничнетеплоенерго", так і з представниками місцевого самоврядування з приводу підписання угод про надання лімітів на постачання природного газу. Однак ситуація з місця не зрушилась. А поки такі угоди не підписані, не лише Львів, а й Буськ, Перемишляни, Ходорів і Роздол ризикують залишитися без тепла.

Під час робочої наради з виконуючим обов'язки міського голови Львова З. Сіриком заступник генерального директора ДП "Газ-тепло" Володимир Васильчук сказав: "Ми надаємо можливість львів'янам розпочати опалювальний сезон. Це можна зробити протягом кількох годин, максимум - протягом дня. Свою відмову вони мотивують тим, що розрахуються за спожитий газ. Я переконаний, що це відтягування. Можливо, вони сподіваються, що наша позиція зміниться".

На Львівщині ДП "Газ-тепло" вже протягом двох років співпрацює з КП "Золочівтеплоенерго", яке минулого сезону вийшло на найвищий рівень проплати за газ в Україні - 122,5%.

Поки ж представники ДП "Газ-тепло" не отримали чіткої відповіді на свої пропозиції, частина Львівщини ризикує залишитись без тепла.

"Для того, щоб мешканці були забезпечені теплом, необхідно терміново укласти угоди з нами, - переконаний генеральний директор ДП "Газ-тепло" Дмитро Бублик. - Та рука допомоги, яка протягнута з боку ДП "Газ-тепло", має знайти зустрічну руку, бажання до співпраці, розуміння того, що основна наша задача - дати населенню тепло. Ми маємо приклад в Криму, коли весь півострів зараз стабільно забезпечується теплом, а Севастополь, який досі не уклав угоди, мерзне. Результати реальної роботи ДП "Газ-тепло" є і в інших містах, і вони надзвичайно позитивні як для органів місцевого самоврядування, так і для всіх мешканців".
По материалам пресс-центра ДП "Газ-тепло".

Читайте також