Народные депутаты и эксперты высказались за поэтапное повышение цен на газ

24.10.2005, 11:54

21 октября в Киеве состоялся круглый стол "Повышение цен на газ - необходимое условие развития экономики Украины". (укр.)

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, Олег Салмін, Юрій Оробець, начальник департаменту економіки і цінової політики НАК "Нафтогаз України" Ярослав Диковицький, начальник планово-економічного управління ДК "Газ України" Валентина Цимбалюк, член НКРЕ Олег Андрійчук, експерт Центру Разумкова - Володимир Саприкін, експерт Київського інституту економічних досліджень і політичних консультацій Іван Полтавець, директор журналу "Енергобізнес" Олексій Чернявський, віце-президент центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко.

Учасники круглого столу відзначили необхідність поетапного підвищення цін на газ для населення та споживачів соціальної сфери. Ціни на природний газ для даних категорій споживачів на збільшувалися з 1999 року. В результаті цього, за словами начальника департаменту економіки і цінової політики НАК "Нафтогаз України" Ярослава Диковицького компанія щорічно несе збитки на суму понад 4 млрд. грн.

Народний депутат України Олег Салмін зазначив, що сьогодні в Україні ціни на газ є найнижчими серед усіх пострадянських країн. Залежність України від поставок імпортного газу разом із збитками від реалізації газу власного видобутку населення несуть суттєву загрозу енергетичній безпеці нашої держави. Народний депутат Юрій Оробець висловився про необхідність впровадження програм енергозбереження, зазначивши, що Україна за цими показниками значно відстала від країн Європи.

Представник НКРЕ Олег Андрійчук вважає ціни на природний газ в Україні далекими від економічно обґрунтованих. "Нинішні ціни просто розорюють вітчизняну газовидобувну галузь" - сказав він.

Сьогодні ціни для споживачів Україні разом з тарифами на транспортування й постачання та ПДВ становлять:

- для населення - 185 грн./тис. куб. м, в т.ч. ПДВ - 30,83 грн.;

- для бюджетних організацій - 231,0 грн./тис. куб. м, в т. ч. ПДВ - 38,5 грн.

НКРЕ, провівши ретельний аналіз наданих НАК "Нафтогаз України" пропозицій, погодила їх у таких розмірах:

- для населення - 343,6 грн./тис. куб. м, в т. ч. ПДВ - 57,27 грн.;

- для бюджетних організацій - 371,6 грн./тис. куб. м, в т. ч. ПДВ - 61,93 грн.

Зазначене підвищення цін на природний газ не призведе до погіршення матеріального стану соціально незахищених верств населення, оскільки вартість послуг з газопостачання в чинному в 2005 році прожитковому мінімумі населення складає лише 1,85% (кожна людина сплачує в середньому за газ в місяць 7,84 грн.), крім цього вони будуть захищені завдяки механізму пільг і субсидій, оскільки за рахунок додатково отриманої виручки НАК "Нафтогаз України" збільшить відрахування до державного бюджету.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також