Украинские военные в Ираке не будут участвовать в боевых действиях

28.12.2005, 11:46

Миротворческий персонал, который отбыл из Украины в Ирак, не будет иметь статус участника боевых действий", - сообщил министр обороны Украины Анатолий Гриценко. (укр.)

"Миротворчий персонал, який відбув з України до Іраку, не буде мати статусу учасників бойових дій". Про 27 грудня заявив міністр оборони України Анатолій Гриценко під час наради з керівним складом військового відомства та Генерального штабу ЗС України.

- Відповідно до чинного законодавства миротворчий персонал, який буде направлятися в будь-яку країну, також не буде мати статусу учасників бойових дій, - додав Анатолій Гриценко.

Міністр оборони України також акцентував увагу учасників наради на більш прискіпливому відборі особового складу до миротворчих контингентів, які в майбутньому відправлятимуться від України.

Анатолій Гриценко поставив завдання кадровим органам щодо цільового інформування військовослужбовців контингентів про конкретну мету та завдання місії, роз'яснювати хто, куди, чому і навіщо відправляється в будь-яку точку світу після відповідного рішення вищого керівництва держави.

1 листопада 2005 року Міністр оборони України Анатолій Гриценко підписав Директиву "Про вдосконалення системи комплектування особовим складом посад миротворчого персоналу, штабних елементів (центрів) та керівних посад у складі миротворчих контингентів".

Реалізація заходів, передбачених цим документом, дозволить підвищити ефективність миротворчої діяльності Збройних Сил України, удосконалити систему комплектування особовим складом посад у складі миротворчих підрозділів.

Відповідно до неї у військовому відомстві здійснюватиметься відбір офіцерів, які мають відповідні рівні підготовки за фахом та знання іноземної мови, для включення їх до Резерву кандидатів на посади миротворчого персоналу, міжнародних штабних елементів (центрів) та командирів миротворчих контингентів. Крім того, у Міноборони створюється електронно-інформаційна база обліку військовослужбовців, які проходять або проходили службу у складі таких контингентів. Чисельність офіцерів для включення до зазначеного Резерву, згідно Директиви, визначатиметься з урахуванням кількості відповідних посад і ротацій миротворчого персоналу, міжнародних штабних елементів (центрів) та миротворчих контингентів.

Відбір кандидатів на призначення на посади миротворчого персоналу здійснюватиметься на конкурсній основі щороку до 1-го травня та до 1-го грудня з числа осіб офіцерського складу віком від 25 до 45 років, які проходять кадрову військову службу, відповідають вимогам щодо їх професійної підготовки та стану здоров'я і мають відповідний рівень морально-етичних якостей та володіють англійською мовою.

Кандидати на посади командирів миротворчих контингентів та їх заступників розглядатимуться на конкурсній основі (не менше трьох осіб на одну посаду) на засіданні атестаційної комісії Генерального штабу ЗС України з подальшим включенням їх до Резерву кандидатів для призначення на посади у миротворчих контингентах.

Також у Директиві йдеться про проходження кандидатами для заміщення посад командирів миротворчих контингентів та їх заступників додаткової спеціальної підготовки та вдосконалення ними знання іноземної мови.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також