Минобороны Украины предоставит квартиры семьям погибших в Ираке миротворцев

12.02.2005, 12:39

В ближайшее время семьи восьми украинских миротворцев, погибших от взрыва бомбы 9 января в Багдаде, получат новое жилье. (укр.)

11 лютого у Центральному будинку офіцерів ЗС України відбувся брифінг за участю начальника Головного управління з гуманітарних питань та соціального захисту Збройних Сил України - заступника начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майора Олександра Копаниці.

Захід було присвячено гарантіям соціального захисту військовослужбовців ЗС України, які постраждали під час виконання завдань з підтримання миру і стабільності в Республіці Ірак, а також членів сімей загиблих у цій країні українських військовослужбовців.

Як повідомив генерал-майор Олександр Копаниця, 10 лютого з банківського рахунку, який було створено для перерахування коштів сім'ям загиблих та поранених 9 січня в Іраку українських військових, було знято кошти у сумі 115.544 гривень. Ці кошти були розподілені та отримані представниками військкоматів областей, де мешкають родини загиблих і поранених миротворців, і найближчими днями будуть передані в їх розпорядження.

Враховуючи те, що родини загиблих українських військових в Іраку не мали власного житла, керівництво військового відомства прийняло рішення терміново вирішити цю проблему. З цією метою було проведено засідання постійно діючого тендерного комітету на якому було прийнято рішення щодо закупівлі 8 квартир для родин загиблих (по 2 квартири у Хмельницькому, Житомирі, Болграді і по одній у Первомайську і Львові). Процедура розгляду тендерних пропозицій відбудеться 24 лютого. На цій процедурі також будуть присутні і члени родин загиблих миротворців. Варто додати, що для придбання квартир для родин загиблих 9 січня в Іраку миротворців, виділено 1 млн. 100 тисяч гривень.

Генерал-майор Олександр Копаниця також повідомив, що зараз військовими комісаріатами за місцем проживання родин загиблих здійснюється оформлення необхідних документів для одержання компенсаційних сум (105 тисяч доларів).

Він також поінформував, що усі родини загиблих вже отримали статус члена сім'ї загиблого військовослужбовця і відповідні посвідчення.

Усі поранені миротворці отримають пільги, передбачені Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та страхові компенсаційні виплати. У випадку встановлення інвалідності цим пораненим, компенсаційні суми виплат залежатимуть від групи інвалідності: I група - 65 тисяч, II група - 55 тисяч і ІІІ група - 40 тисяч доларів США.

Під час брифінгу генерал-майор Олександр Копаниця також повідомив, що сьогодні літаком С-130 Збройних сил США у Київ з військового госпіталю німецького міста Ландштуль було перевезено сержанта Миколу Шевякова.

Таким чином у Ландштулі на лікуванні залишився лише рядовий Олександр Бахтіяров. Найближчими днями його буде направлено для подальшого лікування у США. Стан здоров'я рядового Олександра Бахтіярова залишається важким, але стабільним.

Рядовий Михайло Горячевських, який також отримав поранення під час вибуху і проходив лікування у військовому госпіталі Багдаду та медичному підрозділі українського миротворчого контингенту у базовому таборі "Дельта", 7 лютого завершив своє лікування і повернувся до розташування 72-го окремого механізованого батальйону в табір "Зулу", де продовжує службу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також