Завершается вывод украинских миротворцев из Сьерра-Леоне

24.02.2005, 10:24

Начался последний этап вывода и возвращения на Родину личного состава, военной техники и имущества украинского миротворческого контингента, который выполнял задания в составе Миссии ООН в Сьерра-Леоне. (укр.)

23 лютого в рамках другого етапу виведення українського миротворчого контингенту зі складу Місії ООН у Сьєрра-Леоне літаком Ту-154 на Батьківщину було доставлено чергову групу військовослужбовців 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС України.

Цим літаком до Миколаєва прибуло 136 українських миротворців.

Під час ще одного, останнього рейсу, який заплановано здійснити 28 лютого, на Батьківщину повернеться 133 миротворці. Раніше, 16 лютого, до Миколаєва було доставлено 157 українських військових. Загалом, в ході другого етапу виводу українського миротворчого контингенту Місії ООН зі Сьєрра-Леоне буде повернуто 440 військовослужбовців.

Техніку та майно 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС України буде доставлено до миколаївського порту "Жовтневий" поромом. Із прибуттям до Миколаєва порому буде остаточно завершено вивід українського миротворчого контингенту зі Сьєрра-Леоне.

В Україні усі миротворці протягом тижня проходитимуть поглиблене медичне обстеження. З цією метою в Миколаївському гарнізоні створено позаштатний санітарно-карантинний пункт, який розгорнуто на базі навчального батальйону 79-го аеромобільного полку.

Історична довідка. Місію ООН у Сьєрра-Леоне було розгорнуто 22 жовтня 1999 року у відповідності до резолюції ©1270 Ради Безпеки ООН з метою припинення конфлікту між урядом країни та представниками Об'єднаного революційного фронту. Миротворчі сили Місії ООН виконували завдання з підтримання миру і безпеки в країні на основі резолюції РБ ООН ?1270 1999 року та мандату РБ ООН від 20.09.2000 ?1321.

Відповідно до Указу Президента України "Про участь України у міжнародній миротворчій операції ООН у Сьєрра-Леоне" наприкінці грудня 2000 року до складу Місії ООН у Сьєрра-Леоне було направлено особовий склад та техніку 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону Збройних Сил України.

Крім того, Міністерством оборони України для потреб місії ООН в цій країні було передано 220 одиниць бронетехніки та 276 одиниць автомобільної техніки. До цього часу жодна країна не надавала такої кількості техніки для використання у миротворчих операціях.

На африканській землі 530 українських військових зі складу 4-го орвб обслуговували та ремонтували техніку, яку було надано для потреб Місії, готували екіпажі БТРів та водіїв вантажівок з миротворчих контингентів інших країн-членів Місії та супроводжували гуманітарні вантажі.

У березні 2001 року до наших миротворців у Сьєрра-Леоне приєдналися 110 військовослужбовців 20-го окремого вертолітного загону ЗС України з 4 вертольотами Мі-8МТ. На українських військових льотчиків були покладені завдання з перевезення персоналу Місії ООН, вантажів, медичного транспортування, евакуації поранених, повітряного супроводження переміщення військ, а також бойового патрулювання кордону Сьєрра-Леоне з Ліберією.

Ще 9 офіцерів Збройних Сил України працювали у штабі Місії ООН та військовими спостерігачами Місії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також