В Брюсселе прошло заседание Украина-Тройка ЕС

12.02.2005, 13:11

Вопросы углубления сотрудничества между Украиной и Евросоюзом в решении актуальных проблем общеевропейской безопасности, внедрении европейских стандартов демократии и прав человека стали темой обсуждения на заседании Украина-Тройка ЕС по вопросам ОБСЕ и Совета Европы, состоявшемся в Брюсселе 10 февраля. (укр.)

Сторони відзначили, що кардинальні демократичні зрушення в Україні відкрили якісно нові перспективи для більш повної реалізації потенціалу двосторонньої співпраці в сфері забезпечення європейської безпеки і стабільності. У цьому зв'язку були обговорені можливості взаємодії у врегулюванні т.зв. заморожених конфліктів на пострадянському просторі, передусім придністровської проблеми. Представники Євросоюзу дали високу оцінку налаштованості нового керівництва України на досягнення реальних результатів у придністровському врегулюванні.

Європейські партнери привітали демократичний характер президентських виборів в Україні 26 грудня 2004 р. та, посилаючись на попередні висновки міжнародної місії спостерігачів, оцінили їх як такі, що відповідають загальновизнаним стандартам ОБСЄ. Сторони домовилися тісно співпрацювати в реалізації рекомендацій міжнародних спостерігачів щодо удосконалення виборчих механізмів, зокрема в контексті проведення в Україні наступного року парламентських виборів.

Представники ЄС дали позитивну оцінку першим практичним крокам нової української влади у галузі забезпечення верховенства права, прав людини та свободи ЗМІ. У цьому зв'язку було особливо відзначено рішучі дії Президента України, спрямовані на прозоре та об'єктивне розслідування справи про загибель українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Вперше в форматі подібних консультацій розглядалися питання реалізації українською стороною рішень Європейського суду з прав людини та активізації взаємодії в рамках спільних програм Ради Європи та Європейської Комісії зі зміцнення демократичної стабільності в Україні. Європейська сторона відзначила, що минулорічні президентські вибори стали важливим етапом ствердження в Україні незалежної судової гілки влади.
Инф. прес-службы МИД Украины.

Читайте також