Украину посетил министр иностранных дел России

22.02.2005, 12:46

21 февраля состоялся рабочий визит в Украину министра иностранных дел Российской Федерации Сергея Лаврова. (укр.)

Візит керівника зовнішньополітичного відомства Росії став першим візитом в Україну високопоставленого російського посадовця після інаугурації Президента Віктора Ющенка.

Главу російського зовнішньополітичного відомства прийняв Президент України Віктор Ющенко, відбулися також зустрічі С. Лаврова з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Під час зустрічей обговорювалися питання подальшого розвитку стратегічного партнерства між Україною та РФ, пріоритетні напрями двостороннього співробітництва на найближчу перспективу, шляхи активізації зв'язків у торговельно-економічній і паливно-енергетичній сферах, позиції обох країн щодо взаємодії в рамках СНД та ЄЕП, заходи щодо розв'язання існуючих проблем в українсько-російських відносинах, різні аспекти міжнародної політики.

Українська сторона підтвердила свій намір брати участь у процесі формування ЄЕП у межах, зафіксованих при підписанні відповідних базових документів, та за умови, що участь у цьому форматі не суперечитиме національним інтересам, зокрема не блокуватиме її економічну співпрацю в інших форматах, не перешкоджатиме процесу інтеграції до Європейського Союзу.

В рамках візиту відбулися переговори міністрів закордонних справ України та РФ. В руслі домовленостей на найвищому рівні, досягнутих 24 січня ц. р. у Москві, головну увагу на переговорах було приділено визначенню тих ключових питань двосторонніх відносин, з яких протягом поточного року можливе досягнення певного просування.

На думку міністра закордонних справ України Б. Тарасюка, розв'язання потребують, насамперед, ті проблеми двосторонніх відносин, які обидві сторони успадкували з часів розпаду СРСР та невирішеність яких вже 13 років обтяжує розвиток українсько-російських відносин. Йдеться про завершення делімітації морської ділянки міждержавного кордону, приведення перебування Чорноморського флоту РФ на території України у відповідність до вимог законодавства нашого країни та двосторонніх угод, розподіл закордонного майна колишнього СРСР, врегулювання комплексу проблем, пов'язаних з так званим "нульовим варіантом".

У цьому зв'язку було домовлено про проведення у найближчий період низки переговорів із зазначених проблем.

Було погоджено активізувати в рамках підкомісій з гуманітарних та прикордонних питань Змішаної комісії по співробітництву погодження проектів угод про реадмісію; про спрощений порядок набуття і припинення громадянства, про порядок перетину державного кордону мешканцями прикордонних областей України та РФ; угоди про організацію спільного контролю у пунктах пропуску на українсько-російському державному кордоні; протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про пункти пропуску через державний кордон; Договору про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання; Угоди про пенсійне забезпечення (включаючи питання пенсійного забезпечення громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та переїхали на постійне місце проживання в Україну); двосторонніх документів з питань врегулювання міграційних процесів та захисту прав переселенців.

Також російська сторона повідомила про своє рішення підтримати ініціативу України щодо проведення у квітні 2006 року спеціального пленарного засідання Генасамблеї ООН, присвяченого 20-й річниці Чорнобильської катастрофи, та висловила готовність до активізації спільних наукових робіт, пов'язаних з функціонуванням саркофагу на ЧАЕС.

На пропозицію української сторони було обговорено графік міждержавних контактів на найближчу перспективу. Російському урядовцю було повідомлено про готовність прийняти Президента РФ з офіційним візитом у третій декаді березня ц.р. Також було домовлено, що глави зовнішньополітичних відомств країн зустрічатимуться у двосторонньому форматі не рідше одного разу щопівроку.

В цілому переговори відбулися в атмосфері відкритості та продемонстрували готовність сторін до подальшого розвитку відносин між двома державами на основі взаємної вигоди, добросусідства, прозорості і передбачуваності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також