Юлия Тимошенка встретилась с руководителем миссии МВФ

22.02.2005, 11:09

Премьер-министр Украины Юлия Тимошенка встретилась с руководителем миссии Международного валютного фонда Альбертом Йегером и лицами, которые его сопровождали. (укр.)

Альберт Йегер познайомив керівника українського уряду з аналізом макроекономічної ситуації, який здійснила місія за час перебування в Україні. Керівник місії МВФ зазначив, що ситуація в Україні сприятлива з точки зору зростання ВВП та позитивного сальдо ВВП щодо інфляційних процесів. Водночас, на думку місіонерів, якщо не вжити заходів для зменшення фіскального дефіциту та не проводити правильної монетарної політики, можливе зростання інфляції в подальшому. Фіскальний дефіцит, підкреслив Альберт Йегер, насамперед пов'язаний з "жахливим спадком", який залишив нинішньому уряду попередній уряд, неграмотно, насамперед з економічної точки зору, розв'язуючи питання підвищення пенсій. Збільшення обсягів видатків на пенсійне забезпечення з 9% ВВП до 16% ВВП всього за чотири місяці минулого року керівник місії МВФ назвав "світовим рекордом". Але сьогодні за ці сумнівні рекорди доводиться розплачуватися новому Уряду.

"Річ у тім, - відповіла Юлія Тимошенко, - що пенсії у нас ніколи не були "в тіні", а значна частина ВВП - так". За словами прем'єра, найголовніша мета, і найголовніша проблема, яка постає зараз перед новою владою - це "побачити справжні показники економіки, побачити справжню країну". Урядова команда працює над тим, щоб "перевести в режим реальної економіки ту її частину, яка не платила податків", вивести із тіні величезні фінансові ресурси і змусити працювати їх на державу, а не на окремих персонажів. Саме цим зумовлені дії уряду щодо наведення порядку при перетині державного кордону, боротьба з контрабандою товарів, детінізація цілих сфер виробництва і продажу, вдосконалення податкових законів.

Юлія Тимошенко зазначила, що в розв'язанні цих проблем уряд був би вдячний за надання "технічної допомоги" з боку МВФ. Йдеться про те, що Україні сьогодні необхідні міжнародні спеціалісти, експерти, які в режимі консультацій, обміну думками, виробленням спільних пропозицій посприяли б пошуку найбільш ефективних і швидких шляхів виведення української економіки в режим реальних і прозорих координат.

Було домовлено, що уряд спрямує до МВФ відповідний запит. А в свою чергу керівник місії МВФ пообіцяв "максимально сприяти" в реалізації цієї пропозиції.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також