Владимир Литвин встретился с Влодзимежем Цимошевичем

24.02.2005, 10:24

23 февраля состоялась встреча председателя Верховной Рады Украины Владимира Литвина с маршалком Сейма Республики Польша Влодзимежем Цимошевичем, который возглавляут официальную делегацию польского парламента. (укр.)

В. Литвин високо оцінив дружню позицію Польщі у виборчий період, зазначивши, що "польський досвід "круглих столів" знадобився Україні". Голова Верховної Ради України також подякував за підтримку з боку Республіки Польща при розгляді "українського питання" на європейських теренах.

Торкаючись внутрішньополітичної ситуації в Україні, В. Литвин висловив впевненість у тому, що нова українська влада ефективно скористається "кредитом довіри українського народу та авторитетом серед світової спільноти". Позитивно оцінюючи те, що нині відбувається в Україні, В. Литвин переконаний, що "настав час практичної роботи". На його думку, важливим аспектом розвитку українсько-польських двосторонніх зв'язків є "системна і результативна співпраця між парламентами обох країн".

Маршалок Сейму Республіки Польща запевнив голову Верховної Ради України у високій зацікавленості його країни у дальшому розвитку двостороннього політичного діалогу, активізації економічної співпраці, підвищенні ролі парламентської складової в українсько-польських взаєминах. "Ми в Польщі добре розуміємо, що нині в Україні є спеціальний час, коли народ України та європейська спільнота прагнуть переконатися у ефективності демократичного вибору українського народу", - сказав В. Цімошевіч.

На думку спікера польського парламенту, і в Європі, і у світі є "позитивна оцінка демократичних зрушень в Україні та дуже високий рівень сподівань стосовно дальших кроків української влади".

Голови обох парламентів погодились з необхідністю активної ролі Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща у процесі євроінтеграції. "Вже сьогодні треба розпочати дискусію щодо того, якими будуть наступні кроки після Плану дій", - сказав В. Цімошевіч, який впевнений, що найближчі "три-чотири місяці - це термін, коли потрібно розмовляти про дуже конкретні справи і плани".

В. Литвин, який не вважає "проблемою те, що Україна від ЄС отримала не статус, а План дій", зазначив, що "найбільше залежить від самої України, від того, чим конкретно з нашого боку буде насичено План дій". Голова Верховної Ради України перелічив кроки, які Україна очікує з боку ЄС. Серед них - вільна економічна зона, надання статусу країни з ринковою економікою, сприяння вступу України до СОТ, розширення інвестиційних програм та лібералізація візового режиму, який В. Литвин вважає однією з найгостріших проблем у взаєминах з європейськими країнами.

В. Цімошевіч привітав "прагматичний підхід України до Плану дій" і запевнив у підтримці з боку Польщі таких кроків та ініціатив.

Були також обговорені деякі організаційні питання діяльності тристоронньої українсько-польсько-литовської Асамблеї, яка повинна, на переконання Голів двох парламентів, розширювати можливості двосторонньої співпраці між учасниками Асамблеї.

В. Литвин підтримав пропозицію створити робочу групу, підтвердив готовність української сторони до практичної роботи та запропонував провести перше засідання Асамблеї в Україні у першому півріччі цього року.

Під час переговорів було також погоджено активну участь парламентів у проведенні року України в Польщі, у забезпеченні правових підстав співпраці у різних сферах.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також