Разрабатывается программа "Контрабанда - стоп"

14.02.2005, 16:47

В Украине разрабатывается программа борьбы с контрабандой под названием "Контрабанда - стоп". (укр.)

Контрабанда стала загальнонаціональною проблемою і сьогодні прямо загрожує національній безпеці України. Недоотримання державним бюджетом митних платежів складають десятки мільярдів доларів. Ці ж десятки мільярдів автоматично відходять у тіньовий сектор. Про це йшлося на спеціальній нараді в Кабінеті Міністрів України під головуванням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Впродовж 13 років державної незалежності України ця проблема навіть по-справжньому не ставилася на порядок денний, - висловила здивування прем'єр-міністр. Очевидно саме через те, що корупція та митне шахрайство були вигідними державній верхівці. Навколо махінацій, пов'язаних з митницею, вибудувалася ціла вериктально-інтегрована корупційна вертикаль, що приносила надприбутки кільком десяткам людей в Україні.

Контрабандна злочинність душить економіку України, не дає розвиватися національному виробникові, нищить соціальну політику. З 45 мільярдів офіційно нарахованих у 2004 році митних платежів, "живими коштами" держава отримала лише 18. Інші - заховалися за вексельними платежами, сумнівними судовими рішеннями і т. д. Окрім того, на митниці яскраво квітне хабарництво та приховування реальної вартості ввезеної продукції. Прем'єр-міністр навіть назвала конкретні "тарифи" хабарів за конкретні послуги, які сьогодні необхідно заплатити імпортерам, щоб "вирішити проблему" в обхід закону.

Від сьогодні, - зазначила Юлія Тимошенко - у митній та прикордонній політиці України настає нова доба. Ми надійно і назавжди закриваємо всі законодавчі прогалини та всі тіньові схеми, пов'язані з контрабандою.

Для подолання негативних наслідків, пов'язаних з контрабандою, український уряд вирішив терміново внести на розгляд парламенту конкретні законодавчі проекти, що упереджують та застерігають контрабанду. Акценти будуть зроблені як на прямому запобіганні контрабанди, так і на її попередженні економічними методами. Ми зробимо так, що контрабандою стане займатися невигідно, - зазначила прем'єр-міністр.

Вже 23 лютого 2004 року буде проведено засідання Кабінету Міністрів, на якому затвердять спеціальну урядову програму "Контрабанда - STOP!" уряд планує проаналізувати та ліквідувати всі недоцільні вільні економічні зони, які перетворилися на "зони сприяння контрабанді", провести ревізію законодавства, розібратися з давальницькими схемами.

В економічній площині передбачено переглянути розмір мита, зменшити кількість та розміри податків.

Для запобігання корупції уряд виступив з ініціативою створення Аналітичного міжвідомчого центру та пост-аудит-контрольних груп, до яких увійдуть представники СБУ, МВС, Генеральної прокуратури, Мінтрансу та ін. Завдання цих груп - проводити додаткові перевірки товарів, що завезені в Україну, для попередження корупційних явищ в ході розмитнення. Для мотивації їх діяльності та упередження корупції Уряд розглядає можливість процентно-матеріального заохочення працівників, що відзначаться в ході виявлення і вилучення контрабандної продукції.

Розпочинається робота з технічно бездоганного облаштування кордонів України за рахунок іноземних інвесторів. Складаються "чорні списки" імпортерів", що відзначилися порушенням законів та норм в процесі перетину українського кордону.

Міністерству юстиції доручено перевірити законність всіх судових рішень, пов'язаних з ухвалами щодо задоволення позовів імпортерів.

Для координації всіх дій, що реалізовуватимуть нову митну політику в Україні створено міжвідомчу урядову групу на чолі з першим віце-прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом.

Вже в цьому році ми отримаємо кілька десятків мільярдів гривень, - зазначила Юлія Тимошенко. Ми закриваємо наші кордони для нечесного бізнесу. Збагачуватися буде Українська держава, а не окремі спритні ділки.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також