Правительство в 2004 году не обеспечило нормативно-правовое урегулирование выполнения госбюджета

24.02.2005, 18:00

Коллегия Счетной палаты Украины пришла к выводу, что нормативно-правовое урегулирование Кабинетом Министров Украины бюджетного процесса в 2004 году является крайне неудовлетворительным. (укр.)

До законодавства, що регулює бюджетні відносини в Україні, належать нормативно-правові акти Кабінету Міністрів. Від їх законності, повноти та своєчасності прийняття залежить виконання закону про державний бюджет країни. З урахуванням цього Колегія Рахункової палати проаналізувала стан нормативно-правового забезпечення Кабінетом Міністрів виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" і зробила висновок, що протягом 2004 бюджетного року Уряд не забезпечив належне нормативно-правове регулювання його виконання. Із 43 статей названого Закону, які вимагали прийняття відповідного рішення Кабміном, виконано повністю - 35, частково - 2, не виконано - 6.

Аудиторами Рахункової палати встановлено, що минулого року уряд не визначив порядок продажу нафти та газового конденсату на аукціонах, як того вимагали норми закону про держбюджет. Ні у 2003, ні у 2004 році ним не затверджено перелік відкритих акціонерних товариств, кошти від продажу акцій яких мали б надходити до спеціального фонду Державного бюджету для ліквідації наслідків аварії на очисних спорудах міста Харкова.

Не прийнято урядом і рішення щодо порядку спрямування на розвиток автомобільних доріг, літакобудування та компенсаційні виплати на пільгове перевезення пасажирів сум сплаченого податку на прибуток підприємств, які знаходяться у сфері управління Міністерства транспорту та зв'язку України, понад нараховані з урахуванням приросту не менше 15%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Протягом кількох років Кабінетом Міністрів залишається невиконаною Угода 1997 року між урядами України і Чеської Республіки, що стосується умов завершення реалізації на територій України угоди з питань освоєння Ямбурзького газового родовища.

Незважаючи на значну заборгованість зі сплати податків і зборів НАК "Нафтогаз України", Кабінет Міністрів не розробив ефективного механізму погашення податкового боргу НАК "Нафтогаз України".

Недоліки нормативного регулювання урядом виконання вимог закону про держбюджет на 2004 рік полягають також у частковому виконанні окремих статей 106, 109-8, за якими мали бути розроблені: порядок здійснення видатків на централізовані заходи з питань жінок, дітей, сім'ї та молоді і державну підтримку молодіжних організацій та порядок погашення бюджетної заборгованості підприємствами електроенергетики.

Аналіз, зроблений фахівцями Рахункової палати також свідчить, що у ході нормативно-правового врегулювання виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" Кабінет Міністрів не дотримувався вимог чинного законодавства. Ось кілька прикладів:

1. Приймаючи рішення щодо збільшення граничної чисельності працівників органів виконавчої влади він порушив вимоги статті 91 згаданого закону, якою заборонялось приймати такі рішення.

2. За статтею 85 Закону про Державний бюджет кошти Пенсійного фонду не обслуговуються органами Державного казначейства України, однак порядок руху цих коштів, зазначений у постанові Кабміну "Про заходи щодо підвищення ефективності управління державними коштами" - протилежний.

3. Всупереч визначеним Законом напрямам використання надходжень від приватизації державного майна, постановою Кабінету Міністрів від 10.10.2004 ©1335 встановлено два нових додаткових напрями їх використання.

4. Видавши розпорядження від 12.05.2004 ©299-р про надання коштів Донецькому обласному протипухлинному центру на придбання низькоенергетичного опромінювача, Кабінет Міністрів України змінив цільове призначення коштів, виділених Законом про Державний бюджет для реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловостей.

5. Постанова Кабміну "Про перерахування субвенцій на надання пільг, субсидій та компенсацій за рахунок надходжень до загального фонду державного бюджету рентної плати за транзитне транспортування природного газу і за природний газ, що видобувається в Україні" в частині проведення видатків загального фонду державного бюджету за рахунок конкретних джерел надходжень, не відповідає нормам статей 46 та 58 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" та статті 13 Бюджетного кодексу України, які не передбачають такого закріплення.

Враховуючи зазначене, Колегія Рахункової палати зробила висновок про неналежний рівень нормативно-правового врегулювання Кабінетом Міністрів України бюджетного процесу в Україні протягом 2004 року. Адже згадані дії уряду призвели до збільшення видатків, передбачених Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", невиконання окремих норм цього Закону, неконтрольованого і непрозорого використання коштів Державного бюджету України, зміни їх цільового призначення.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також