Правительство призывает импортеров помочь в борьбе с контрабандой

26.02.2005, 13:19

Кабинет Министров Украины призывает предприятия-импортеров помочь правительству в борьбе с контрабандой товаров. (укр.)

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час зустрічі, у якій взяли участь понад 300 представників підприємств-імпортерів, що представляють різні галузі та регіони України.

Глава уряду зазначила, що імпортери повинні бути також зацікавлені в боротьбі з контрабандою й законності імпортних операцій. Оскільки колишня схема імпорту товарів, коли 10% нарахованих митних платежів надходили до бюджету, а 20% йшли на хабарі, робила з імпортерів потенційних порушників законодавства, яких, за бажання, завжди можна було засудити й покарати. Тому, за словами прем'єр-міністра, новий уряд бажає допомогти спростити процедуру митного оформлення товарів.

Під час зустрічі, яка пройшла у формі відкритого діалогу, представники Уряду та підприємці обмінялися думками з приводу того, як спільними зусиллями унеможливити масштабну контрабанду, знизити митний та податковий тиск, максимально спростити процедуру проходження товарів через кордон.

За результатами зустрічі був підписаний протокол між урядом й імпортерами про взаємні зобов'язання стосовно боротьби з контрабандою.

Цей документ передбачає зобов'язання Кабміну очистити Митницю від корупціонерів, максимально спростити митне оформлення товарів, удосконалити митне законодавство, істотно знизити ставки мита на імпортовані товари, скасувати стягнення митних зборів і проводити регулярні консультації з імпортерами.

У свою чергу підприємства-імпортери беруть на себе зобов'язання чесно платити податки при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, декларувати справжню митну вартість імпортованих товарів, підтверджуючи її експортною митною декларацією країни-відправника, не давати хабарів працівникам митних й інших контролюючих органів, інформувати Уряд і правоохоронні органи про порушення законодавства.

За дорученням прем'єр-міністра буде створена постійно діюча група, до якої увійдуть урядовці та представники підприємств-імпортерів з різних галузей та регіонів, яка буде працювати над удосконаленням митного оформлення товару.

Керівник уряду також доручила в найближчі дні розробити та ухвалити розпорядження щодо максимального прискорення процедури розмитнення тих товарів, які швидко втрачають свої товарні якості.

Для підтримки постійного діалогу з підприємцями в Кабінеті Міністрів днями з'явиться багатоканальна "гаряча" телефонна лінія.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також