Драгоценные металлы - отходы?

22.02.2005, 11:09

Государственные средства в сумме более 230 млн. грн., которые предназначались на создание в 2002-2003 годах мощностей по переработке лома и отходов драгоценных металлов, использованы неэффективно и с нарушениями действующего законодательства. (укр.)

Такий висновок зробила Колегія Рахункової палати, розглянувши матеріали перевірки використання коштів Державного бюджету України на створення потужностей з переробки брухту та відходів дорогоцінних металів на ВО "Південмаш" - ДП "Дніпро-ВДМ".

Як виявили аудитори, основними причинами цього стали неправомірні дії колишніх посадових осіб Кабінету Міністрів України та Укрексімбанку щодо надання банківського кредиту, безвідповідальність керівництва виробничого об'єднання "Південмаш" при виконанні кредитної угоди та неповернення отриманого на умовах окупності валютного кредиту, рішення Кабінету Міністрів України щодо перекладання комерційних боргів на державний борг та нецільового використання коштів Державного бюджету України на його погашення.

Перевіркою було встановлено, що при наданні у 1993 році валютного кредиту виробничому об'єднанню "Південмаш" у сумі $25,3 млн., Укрексімбанком не здійснювалися процедури щодо визначення доцільності кредитування проекту, аналізу кредитоспроможності позичальника, визначення кредитних ризиків та ефективності цього кредитного проекту.

Як наслідок, умови кредитного договору щодо повернення та обслуговування кредиту ВО "Південмаш" не виконувалися, а передбачені умовами договору примусові заходи до позичальника Укрексімбанком не застосовувалися, що призвело до втрати його доходів у сумі $18,3 млн.

Факти перевірки свідчать, що при виділенні із ВО "Південмаш" створених у 1996 році потужностей в окреме державне підприємство "Дніпро-ВДМ" його не було включено до переліку об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

При цьому, в результаті проведених уцінок майна ДП "Дніпро-ВДМ" залишкова його вартість становить лише 7,7 млн. грн., що у 30 разів менше від суми вкладених у нього державних коштів.

Аудитори відзначили, що у разі приватизації підприємства за такою штучно заниженою вартістю державі можуть бути завдані збитки в сумі понад 220 млн. грн.

Незважаючи на те, що валютний кредит надавався ВО "Південмаш" без будь-яких державних гарантій його повернення, Кабінет Міністрів України у 2002-2003 роках в порушення чинного законодавства ухвалив рішення щодо погашення цього кредиту за рахунок коштів Державного бюджету України, тобто переклав борги господарюючого суб'єкта на державний борг.

Як наслідок, бюджетні кошти в сумі 167,75 млн. грн. витрачено не на створення потужностей, як це передбачалося у Державному бюджеті України, а на погашення боргу ВО "Південмаш" за банківським кредитом, який використано для створення цих потужностей ще 10 років тому.

Перевірка показала, що запроваджена Кабінетом Міністрів України схема погашення кредиту за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики призвела до додаткових витрат бюджетних коштів, необхідних для обслуговування цих цінних паперів, у сумі 51,2 млн. грн., з яких вже сплачено 28,5 млн. гривень.

Окрім того, аудиторами Рахункової палати встановлено, що потужності введено в експлуатацію на рік пізніше і до цього часу не виведено на проектну потужність. Сукупна завантаженість ДП "Дніпро-ВДМ" за останніх сім років дорівнює всього одній річній проектній потужності.

Самоокупності проекту також не досягнуто. Кредит погашено за рахунок держави, а підприємством за час діяльності сплачено податків і зборів на суму 4,1 млн. грн., що складає менше 2% від вкладених в нього коштів.

Прибутковість підприємства в останні роки має штучний характер, оскільки досягнута за рахунок значного зменшення вартості основних засобів та, відповідно, амортизаційних відрахувань.

Аудиторами Рахункової палати виявлено, що суттєвий вплив на ефективність використання державних вкладень у створення цих потужностей мала переорієнтація у 1998 році державної політики, в результаті якої державні переробні підприємства втратили монопольне становище на ринку збирання і переробки брухту та відходів дорогоцінних металів.

При цьому Міністерство промислової політики України, до сфери управління якого відноситься ДП "Дніпро-ВДМ", фактично самоусунулося від реальної підтримки підприємства.

Колегія Рахункової палати направила результати перевірки Кабінету Міністрів України для вжиття заходів щодо захисту майнових прав держави, підвищення ефективності використання державного майна та компенсації вкладених у нього державних коштів.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також