Государственными монополиями будут управлять специальные менеджерские коллективы

16.02.2005, 15:19

Сегодня, 16 февраля, состоялось очередное заседание Кабинета Министров Украины. (укр.)

На засіданні уряду мова йшла передусім про початок процедури передачі функцій управління державними монополями та стратегічними об'єктами державної власності спеціальним менеджерським колективам на конкурсній основі. Фактично мова йде про абсолютно новітній підхід до управління державною власністю в Україні. Дотепер, зазначила прем'єр-міністр, державні підприємства обслуговували тіньовий сектор економіки, колишня влада та близькі до неї бізнес-кола фактично приватизували державний прибуток. З цією ганебною практикою буде покінчено і дуже швидко, пообіцяла Юлія Тимошенко. До управління державними стратегічними підприємствами прийдуть нові люди, з новою управлінською політикою та абсолютно новими коштами для державного бюджету.

Також на засіданні уряду обговорено проблему, що безпосередньо пов'язана зі зміною влади в Україні. На регіональному рівні "колишні" започаткували справжню хвилю розтягування державного майна. Сотні тисяч державних об'єктів готуються до багаторічної оренди або відчуження, корпоративні права держави нехтуються. Сьогодні уряд кладе цьому край і ухвалює Постанову про встановлення обмежень щодо відчуження або передачі в управління державного майна.

Генеральна прокуратура України, що діяла за дорученням прем'єр-міністра, на засіданні уряду надала звіт за перевірками об'єктів державної власності, законність приватизації яких за останні 5 років викликає, щонайменше, сумнів. Юлія Тимошенко наголосила, що мова не йде про масштабну реприватизацію чи націоналізацію, права чесного бізнесу будуть надійно захищені. Сьогодні на порядку денному стосовно вказаних об'єктів - відновлення справедливості і законності. Таких підприємств сьогодні на контролі у Генеральній прокуратурі 3000.

На засіданні уряду схвалено проекти указів Президента України щодо реалізації адміністративної реформи.

На засіданні одностайно прийнято серйозне стратегічне рішення про припинення реекспорту нафти. Відомо, що Україна не експортує, а тільки імпортує нафту. Тому всі операції з реекспортом - це потенційно тіньові джерела збагачення. Нафта заходить в українські труби з нульовою ставкою ПДВ, розповіла прем'єр-міністр, прямо в трубі "розмитнюється" і з допомогою різноманітних пільгових махінацій "виходить" з 20% ПДВ. Це - корупція в найбільш кристалізованих формах, зазначила прем'єр-міністр. Водночас, уряд чітко розмежував поняття реекспорту та транзиту і ухвалив рішення збільшити транзитний потенціал України.

На засіданні уряду схвалено призначення народного депутата України Сергія Саса постійним представником Кабінету Міністрів у Верховній Раді України. Окрім того, Юлія Тимошенко зазначила, що співпрацю з парламентом повинні здійснювати безпосередньо міністри, віце-прем'єр-міністри і сам прем'єр-міністр, а не їх заступники чи помічники.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також