Президент Украины встретился с зарубежными дипломатами

18.02.2005, 11:38

Президент Украины Виктор Ющенко и его супруга - Екатерина Ющенко приняли участие в традиционной ежегодной встрече с представителями дипломатического корпуса, аккредитованными в Украине. (укр.)

На зустрічі були присутні близько 100 дипломатів, зокрема, 50 послів, 13 тимчасових повірених, 15 керівників міжнародних організацій, 18 почесних консулів. Також участь у заході взяли керівники парламентських фракцій та міністри нового Уряду.

Традиційно на цю зустріч деякі представники дипломатичного корпусу приходять у національних костюмах. Зокрема, цього року у національному вбранні були представники Грузії, Шотландії, Японії, Китаю та інших країн.

Президент України Віктор Ющенко, виступаючи перед присутніми, зазначив, що радий продовжити традицію таких зустрічей, яка дає змогу запросити до Маріїнського Палацу дипломатів. Він підкреслив, що цього року зустріч проходить "у іншій країні, з іншими людьми, де відбулися зміни".

Глава держави наголосив, що у зовнішній і внутрішній політиці України сформувалися нові пріоритети і факт бажання змін проголошено кожною людиною. Людська гідність, свобода, верховенство права - це ті цінності, які захищатиме і на яких тепер функціонуватиме нова влада, запевнив Президент України. За словами Віктора Ющенка, втілювати ці цінності буде новий уряд, програма якого побудована на сподіваннях людей, які були на майданах під час Помаранчевої революції, а "правда і чесна політика стануть нормою життя і всі ресурси відтепер працюватимуть на українця".

У виступі Президент України підкреслив, що до нового уряду прийшли чесні, патріотичні люди, а також відзначив, що на посаду міністра закордонних справ повернувся Борис Тарасюк. "Його повернення - це свідчення того, що політичне оновлення України - це гарантія успіху на всіх напрямках", - сказав український Президент та додав, що серед нових пріоритетів України - євроінтеграція. "Ми будемо не стукатися у двері Європейського Союзу, а щоденно впроваджувати європейські соціальні, гуманітарні стандарти в Україні. Ми вітаємо усі сигнали ЄС, які свідчать про підтримку такої політики України", - наголосив Віктор Ющенко. Він також зазначив, що Україна зацікавлена у зміцненні відносин з усіма її сусідами. Президент також назвав пріоритетами для України поглиблення добросусідських відносин із Росією, вступ до СОТ, створення зони вільної торгівлі з ЄС. "Україна готова якнайшвидше пройти цей шлях", - зазначив він.

Крім того, у своєму виступі Віктор Ющенко відзначив, що Україна відчуває відповідальність за збереження культурної спадщини народів, які живуть у державі і готова у цьому використовувати досвід Європейського Союзу.

Торкаючись зовнішньої політики, глава держави наголосив, що "не буде другорядних регіонів". "Ми будемо працювати всюди: і там, де є, і там, де буде український інтерес", - сказав він.

Віктор Ющенко також пообіцяв, що Україна збільшить "привабливість для інвесторів", а також буде розвивати туристичну сферу.

"Вірю в успіх співпраці з усіма країнами, які ви представляєте", - звернувся він до учасників зустрічі.

Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Аман-Гельди Байрамов у своєму виступі на зустрічі від імені дипломатичного корпусу ще раз привітав Віктора Ющенка з обранням Президентом України і побажав успіхів на новій посаді. Він наголосив у промові, що усупереч усьому, саме український народ зробив свій вибір, продемонструвавши активну громадянську позицію та високий рівень свідомості. "Українське суспільство обрало народного Президента", - сказав Байрамов. Він відзначив, що крім того, що сьогодні "модним є помаранчевий колір і, безперечно, Україна", події 2004 року "стали яскравою сторінкою в історії і продемонстрували зміни не тільки в українській, але і в європейській політиці".

"Кожен народ має той уряд, на який заслуговує", - зазначив Посол, підкресливши, що згадує цю народну мудрість у позитивному сенсі. Аман-Гельди Байрамов відзначив, що до влади в Україні прийшла нова команда, нові люди, "а значить можна і треба очікувати нових рішень і нових підходів".

Він висловив упевненість, що голос України буде вагоміше звучати у різних міжнародних організаціях. Посол також згадав стару туркменську приказку, яка говорить, що птах сильний крилами, а людина - друзями, і наголосив, що "всі будуть раді підставити плечі і всі країни захочуть розвивати добросусідські відносини з Україною".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також