МИД Украины подвел итоги работы за 2004 году

03.02.2005, 17:48

2 февраля под председательством и. о. министра иностранных дел Украины Константина Грищенко состоялось заседание коллегии МИД, посвященное результатам деятельности ведомства в 2004 году. (укр.)

Підсумовуючи роботу за минулий рік, дипломати констатували, що сьогодні Міністерство закордонних справ України функціонує як дієздатний і професійний механізм, готовий як до реалізації стратегічних пріоритетів України на міжнародній арені, так і до дієвого і ефективного захисту прав та інтересів українських громадян за кордоном.

Протягом минулого року зусилля міністерства у сфері багатосторонньої дипломатії були зосереджені на підтримуванні діалогу з ЄС і НАТО з метою пошуку модальностей відносин з ними України. Прагматична та орієнтована на визнання перспективи членства в Євросоюзі позиція України дозволила суттєво вдосконалити запропонований нашій державі План дій Україна-ЄС. Виконання Україною Плану дій Україна-НАТО та Цільового плану на 2004 рік створило можливості для визначення протягом найближчого часу нових перспектив розвитку відносин з НАТО у контексті відповідних рішень Стамбульського саміту.

В результаті цілеспрямованого діалогу українським дипломатам вдалося заручитися суттєвою підтримкою євроінтеграційних прагнень України країнами Центрально-Східної Європи та Балтії.

Підписання протоколів про доступ до ринків товарів і послуг з 10-ма країнами наблизило Україну до членства у Світовій Організації Торгівлі. Досягнуто рішення про вилучення України з "чорного списку" держав, що не співпрацюють з ФАТФ, а також про зняття санкцій проти України, які існували з 2002 року.

Запроваджено нову систему роботи зі зверненнями громадян з метою надання їм правової допомоги, створення дієвих механізмів захисту прав трудящих мігрантів - громадян України, захисту морських інтересів України, у т. ч. судновласників і моряків-контрактників. Зокрема, за безпосереднього сприяння консульських установ України в іноземних портах звільнено 7 українських суден, повернуто на Батьківщину 83 українських моряки.

Протягом року підписано 165 двосторонніх (13 міждержавних, 73 міжурядових та 79 міжвідомчих) і 27 багатосторонніх міжнародних договорів України. Набув чинності 71 міжнародний договір.

Результати роботи МЗС у 2004 році заклали солідне підґрунтя для реалізації на зовнішньополітичному терені принципово нових можливостей, які відкриваються у зв'язку з істотними демократичними змінами у суспільно-політичному житті України.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також