Министерство финансов разместило ОВГЗ более чем на миллиард гривен

03.02.2005, 16:43

Министерство финансов Украины 1 февраля провело доразмещение 5-летних облигаций внутреннего государственного займа. (укр.)

В результаті торгів до державного бюджету було залучено 1,086 млрд. грн.

З початку року Міністерство фінансів залучило до казни держави шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики 2 млрд. 143 млн. грн.

Як зазначив заступник міністра фінансів Анатолій Шаповалов, сума, отримана під час останнього аукціону, найбільша за останні роки, яку держава залучала шляхом одного випуску ОВДП. Для участі у аукціоні подали заявки 12 банків, причому попит на ОВДП склав близько 4 млрд. грн., що також є абсолютним рекордом за весь час розміщення таких цінних паперів. Значну активність проявили не лише нерезиденти, які придбали близько половини запропонованих облігацій, а й вітчизняні банки.

Внаслідок високого попиту дохідність за 5-річними ОВДП знизилась до 9,82% річних, що більше ніж на 2% нижче цінних паперів держави, які продавались на аукціоні початку січня, коли дохідність цінних паперів держави склала 11,94%.

Зросла ціна на 10-річні єврооблігації України з дохідністю 7,65%, які котируються на міжнародних біржах - до 109,5%, що відповідає дохідності до погашення 6,15%, а також на 5-річні єврооблігації з плаваючою ставкою до - 107,5%, що відповідає дохідності до погашення 4,5%.

Таким чином, вперше 10-річні українські єврооблігації котирувалися з премією до російських амортизаційних облігацій з погашенням у 2030 році. Спостерігається стійка тенденція до зменшення їх дохідності до рівня країн- кандидатів на вступ до Європейського союзу, таких як Турція, Болгарія, Румунія, Хорватія та інші.

Як відомо, оцінка ринку є оптимальною. Тому ринкові котирування єврооблігацій та значне зменшення дохідності і подовження строків обігу внутрішніх державних цінних паперів свідчить про позитивне сприйняття провідними зарубіжними інвесторами перспектив розвитку української економіки та можливості набуття Україною членства в Європейському Союзі.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також