В Киеве открывается планирующая конференция учений "Щит мира - 2005"

08.02.2005, 11:22

Окончательно согласовать все вопросы проведения и всестороннего обеспечения украинско-американских командно-штабных учений "Щит мира - 2005" предполагают участники главной планирующей конференции, которая начинает свою работу в Киеве. (укр.)

Сьогодні, 8 лютого, у Києві розпочинає роботу головна плануюча конференція двостороннього українсько-американського командно-штабного навчання із залученням комп'ютерів і військ "Щит миру - 2005".

Як очікується, під час конференції українські і американські військові остаточно узгодять усі питання щодо проведення та всебічного забезпечення навчання, яке традиційно проводиться в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру" на двосторонній основі із запрошенням представників інших країн. Зокрема, цього року на навчання запрошено військових із 43 країн світу.

Тематикою цьогорічних маневрів, які проходитимуть на території України, обрано "Участь у міжнародній миротворчій операції зі встановлення миру".

"Щит миру - 2005" проводитиметься з використанням сучасних комп'ютерних технологій, і основна увага приділятиметься поліпшенню взаємосумісності між штабами та підрозділами країн-учасниць навчання, практичному використанню досвіду, отриманого в ході миротворчих операцій та у попередніх навчаннях, підвищенню рівня взаєморозуміння та співробітництва між військовослужбовцями різних країн.

Передбачається, що навчання проходитиме у дві фази. Першу, командно-штабну, заплановано провести у липні у Києві, а другу, амфібійну, - у серпні цього року в Криму.

Однією з особливостей цьогорічного "Щита миру" є те, що під час амфібійної фази ЗС України представлятимуть підрозділи морської піхоти Військово-Морських Сил. На відміну від попередніх навчань серії "Щит миру", цьогорічне поєднує традиції українсько-американських навчань сухопутних підрозділів та навчань підрозділів морської піхоти України і США.

Варто додати, що наприкінці минулого тижня офіцери морської піхоти США на чолі з підполковником Уїльямом Макгованом відвідали Крим, де ознайомилися з місцями проведення амфібійної фази маневрів та обговорили з українськими військовими низку питань, пов'язаних з плануванням і організацією спільних дій.

Робота головної плануючої конференції двостороннього українсько-американського командно-штабного навчання із залученням комп'ютерів і військ "Щит миру - 2005" триватиме до 10 лютого.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також