В Киеве прошло совещание по вопросам пенсионного обеспечения

08.02.2005, 11:22

Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко провела совещание по вопросам пенсионного обеспечения. (укр.)

Як відомо, широкі жести попереднього уряду в період виборчої компанії дали змогу пенсіонерам одержати певні доплати до пенсій, однак "благодійники" при цьому зовсім не задумувались над тим, з яких джерел брати кошти на доплати після закінчення виборів. В результаті, у Пенсійного фонду України з'явилася чималенька "дірка" у вигляді дефіциту його бюджету.

Крім того, з 12 січня нинішнього року в Україні набрав чинності закон, згідно з яким мінімальний розмір пенсії за віком за наявності необхідного стажу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. А це, як відомо, нині становить 332 гривні.

І нарешті ще одна пенсійна проблема пов'язана із скасуванням статті 39 Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік", в результаті чого усунуто диспропорцію у пенсійному забезпеченні військовослужбовців, які вийшли на пенсію десять і більше років тому, та тих, хто став пенсіонером в останні роки.

Нинішній уряд сміливо звалив на себе весь потужний тягар пенсійних проблем. Перший місяць нинішнього року засвідчив, що всі зобов'яння виконуються вчасно і в повному обсязі. Уже сьогодні більш як наполовину виплачено пенсії за лютий. Однак, зрозуміло й інше: якщо не дбати про наповнення Державного бюджету, покривати дефіцит Пенсійного фонду в 2005 році буде зовсім непросто.

То ж на нараді з питань пенсійного забезпечення, розмова йшла насамперед про те, як вишукати кошти на наповнення Пенсійного фонду, за рахунок яких додаткових джерел можна забезпечити надходження, з яких 4,6 млрд. гривень буде щомісяця витрачатися на виплату пенсій.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко дала доручення уже до кінця завтрашнього дня представити законопроект, в якому буде здійснено диференційний підхід до обчислення пенсій з урахуванням стажу роботи та заробітної плати громадянам України, які досягли пенсійного віку.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також