Правительство и Госкомрезерв не обеспечили создания госрезерва

14.03.2005, 12:06

Коллегия счетной палаты Украины пришла к выводу, что Кабинет Министров Украины и Госкомрезерв не обеспечили выполнение обязательств по созданию государственного материального резерва. (укр.)

Розглянувши результати перевірки використання коштів Державного бюджету України за 2004 рік на накопичення (приріст) матеріальних цінностей державного матеріального резерву, Колегія Рахункової палати зробила висновок - Кабінетом Міністрів України разом з Держкомрезервом не забезпечено виконання обов'язків зі створення державного матеріального резерву, покладених на них Законом "Про державний матеріальний резерв".

Аудитори Рахункової палати виявили, що до цього часу залишаються невизначеними основні принципи функціонування системи державного матеріального резерву, які б враховували сучасні стратегічні потреби, військово-політичні цілі та економічне становище України. В результаті, не проведено формування запасів сировинних, матеріально-технічних і продовольчих ресурсів для забезпечення стратегічних потреб держави та виконання першочергових робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Не вироблено нових підходів до формування, зберігання та використання матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, а його запаси не відповідають сучасним технічним умовам та державним стандартам. Не визначені джерела компенсації зберігачам їх витрат, пов'язаних із обслуговуванням і зберіганням матеріальних резервів. Часто вони знаходяться на підприємствах, які змінили форму власності або збанкрутіли, при цьому термін зберігання багатьох матеріальних цінностей вже закінчився або добігає кінця, і вони потребують першочергового розбронювання та реалізації.

Аудитори виявили, що виконавчі служби Мін'юсту не стягли дебіторську заборгованість з боржників Держкомрезерву по виграних у 2004 році у Господарському суді ним позовах на загальну суму 817,4 млн. грн. На рахунки Держкомітету повернуто лише 0,2% виграної в судах суми.

Внаслідок відсутності системи використання коштів державного бюджету, які витрачаються на формування, зберігання і обслуговування державного резерву, Кабінетом Міністрів України і Держкомрезервом у 2004 році не забезпечено досягнення запланованих результатів по всіх напрямках виконання бюджетних програм - констатують аудитори.

Під час перевірки Рахункова палата виявила, що бюджетні кошти та матеріальні ресурси державного резерву використовувались: з порушенням законодавства в обсязі 163369,8 тис. грн., з яких з порушенням вимог Бюджетного кодексу - 127000 тис. грн., Закону України "Про державний матеріальний резерв" - 12045,8 тис. грн., Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" - 24324 тис. грн.

Крім того, допущено неефективне використання бюджетних коштів в обсязі 85436,1 тис. грн. та неефективне управління ними - 37535,6 тис. грн.

Інформацію з цього питання направлено Верховній Раді України, Президенту України, Кабінету Міністрів, висновки - Держкомрезерву для вжиття необхідних заходів.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також

Читайте также