Субвенции и инвестиции распределены бессистемно

04.03.2005, 11:27

Субвенции из государственного бюджета на предотвращение аварий и инвестиционные проекты распределены бессистемно. (укр.)

Кабінет Міністрів України у 2004 році не забезпечив організацію управління коштами субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання заходів з упередження аварій та запобігання техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві, на інших аварійних об'єктах комунальної власності та на виконання інвестиційних проектів. Розподіл субвенцій здійснювався непрозоро, безсистемно і непослідовно, а їх надання та використання відбувалося з порушеннями чинного законодавства і неефективно, - такий висновок зробила Колегія Рахункової палати за результатами аналізу формування та використання коштів зазначених субвенцій у 2004 році.

Перевірка показала, що встановлена Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" норма щодо затвердження Кабінетом Міністрів України розподілу субвенцій на упередження аварій та інвестиційні проекти за об'єктами на підставі пропозицій народних депутатів України створила умови щодо їх розподілу без правил і процедур. Законодавчо встановлений обґрунтований порядок врахування пропозицій народних депутатів України не існував.

На рівні Уряду не забезпечено створення ефективного механізму планування, фінансування, відповідальності та здійснення контролю за використанням коштів субвенцій. Методологічні засади, критерії розподілу обсягів субвенцій між регіонами та об'єктами, необхідність проведення конкурсного відбору проектів не визначалися. Фактично розподіл коштів субвенцій на упередження аварій та виконання інвестиційних проектів у 2004 році здійснювався Кабінетом Міністрів України у "ручному режимі", на підставі пропозицій народних депутатів, а загальний обсяг їх перевищував затверджені бюджетні призначення на цю мету.

У ході аналізу встановлено, що повною мірою не враховувалися пропозиції регіонів, їх пріоритетність щодо першочергових потреб, пропозиції Держжитлокомунгоспу та Мінекономіки, які відповідають за проведення державної політики у сфері житлово-комунального господарства та інвестицій, необхідність концентрації ресурсів на об'єктах з високим ступенем будівельної готовності, продовження раніше розпочатого будівництва.

Внаслідок цього, фактичний розподіл субвенцій між регіонами не відповідав встановленому принципу справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між територіальними громадами. Так, затверджені Кабінетом Міністрів України у квітні 2004 року обсяги субвенцій на упередження аварій і виконання інвестиційних проектів становили по Тернопільській області - 0,6 млн. грн., Чернівецькій - 5,3 млн. грн., тоді як по Закарпатській області - 88,2 млн. грн.

Мало місце розпорошення коштів субвенцій. Кількість об'єктів з обсягом фінансування до 100 тис. грн. за рахунок коштів субвенції на виконання інвестиційних проектів становила 48 відсотків. Зволікання Кабінетом Міністрів України процесу затвердження розподілу субвенцій за об'єктами до

4 місяців, внесення впродовж 2004 року, у тому числі в грудні, масових змін до них (виправлення їх назв, видів робіт, перерозподіл коштів між об'єктами, включення нових та вилучення затверджених об'єктів) явилось однією з причин неповного і несвоєчасного освоєння бюджетних коштів.

Норма ст.58 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" щодо співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів та норми постанов Уряду щодо розмірів співфінансування діяли формально і не стали дієвим інструментом спрямування місцевих фінансових ресурсів на фінансування затверджених переліків об'єктів.

Аудиторами виявлені непоодинокі факти незабезпечення дотримання вимог законодавства при розподілі і використанні субвенцій. Постановами і розпорядженнями Уряду кошти субвенцій виділялися до затвердження порядку їх надання, спрямовувалися на об'єкти, які не відносяться до аварійних та до комунальної власності, не визначалися конкретні найменування об'єктів. Внаслідок безконтрольності з боку місцевих органів влади у ряді випадків фінансування здійснювалось за відсутності титулів будов, проектно-кошторисної документації, допускалось авансування підрядних організацій понад встановлений граничний розмір. Всього, в ході аналізу встановлено бюджетних правопорушень на суму 107,3 млн. грн., що складає 11%. від загального обсягу фінансування субвенцій (947,5 млн. грн.).

Крім того, неефективне управління і використання коштів субвенцій встановлено на суму 66,6 млн. грн. У тому числі, за наявності гострої потреби в інвестиціях для вирішення соціальних питань на місцях, на кінець 2004 року залишились невикористаними 47,0 млн. грн. асигнувань, які були повернуті до державного бюджету.

За результатами розгляду Колегією Рахункової палати зазначеного питання поінформовано Верховну Раду України, а висновки направлені Кабінету Міністрів України для вжиття необхідних заходів.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також

Читайте также