Реверсный режим нефтепровода "Одесса-Броды" должен быть эффективен

01.04.2005, 10:56

Эффективность работы нефтепровода "Одесса-Броды" в реверсном направлении должна быть повышена. (укр.)

В ході зустрічі голови правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка з міністром промисловості та енергетики Росії Віктором Христенком українська сторона поставила питання щодо підвищення ефективності роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у реверсному режимі. Було зазначено, що наразі російською стороною не виконуються зобов'язання щодо прокачки нафтопроводом нафти в обсягах, які були передбачені угодою про реверсне використання. Віктор Христенко погодився взяти це питання до уваги і посприяти тому, щоб завантаження нафтопроводу у реверсному напрямку Броди-Одеса було збільшене.

Будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди" було завершено в серпні 2001 р., вартість об'єкту 584 млн. 449,98 тис. грн.

Беручи до уваги наявний дефіцит експортних потужностей за ініціативою російської сторони в квітні 2003 р. АК "Транснефть", ТНК/БіПі, НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Укртранснафта" було підписано протокол про наміри з питань організації використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі. Відповідно до цього документу російська сторона брала на себе зобов'язання щодо завантаження нафтопроводу Одеса-Броди транзитною нафтою в обсязі до 9 млн. тонн на рік, при цьому, зобов'язуючись не зменшувати обсяги перекачки нафти в напрямі Одеської нафтогавані нижче рівня 2002 року.

ВАТ "Укртранснафта" у серпні 2004 р. розпочала заповнення нафтопроводу Одеса-Броди технологічною нафтою. Перший танкер експортної нафти, транзит якої здійснювався за маршрутом Мозир-Броди-МНТ "Південний", було відвантажено 27 вересня 2004 р.

В листопаді 2004 р. ВАТ "Укртранснафта", ТНК/БіПі та АК "Транснефть" було підписано угоду, відповідно до якої українська сторона вперше в історії вітчизняного нафтопровідного транспорту отримала гарантії завантаження по основних експортних напрямках, в тому числі, напрямку Мозир-Броди-МНТ "Південний" в обсязі 7-9 млн. т/рік. При цьому, АК "Транснефть" гарантує вжити всіх заходів для недопущення зменшення обсягу прокачки нафти, досягнутого у 2002 році в напрямку Одеської нафтогавані.

Протягом четвертого кварталу 2004 р. і початку 2005 р. (січень-лютий) за цим маршрутом було протранспортовано 1,6 млн. т нафти, отримано дохід $16,4 млн.

В березні 2005 р. заплановано транспортування за цим маршрутом 425 тис. т, що у розрахунку річного обсягу становить 5,1 млн. т/рік, станом на 23.03.2005 р. нафтопроводом Одеса-Броди перекачано 310 тис. т.

Планом на II квартал 2005 р. передбачено транспортування 1 млн. 800 тис. т, що у розрахунку річного обсягу становить 7,2 млн. т/рік.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також