Украина подтвердила соответствующее отношение к атомной энергетике

22.04.2005, 11:02

Об этом засвидетельствовала Третья конференция по соблюдению Венской Конвенции по ядерной безопасности, которая сегодня, 22 апреля, завершает свою работу. (укр.)

Національну доповідь нашої країни, підготовлену Державним комітетом ядерного регулювання, було схвально прийнято делегаціями країн-учасниць і високо оцінено міжнародними експертами з ядерної енергетики.

За словами голови ДКЯРУ Олени Миколайчук, яка очолювала українську делегацію на Віденській Конференції, Україна надає великого значення дотриманню ядерної безпеки. І підсумки розгляду діяльності нашої країни у цій сфері підтверджують високий рівень безпеки вітчизняних АЕС, адже цей напрямок є пріоритетним завданням українського уряду.

Раз на три роки делегації країн, що підписали дану Конвенцію або приєдналися до неї в процесі роботи, збираються у штаб-квартирі МАГАТЕ, аби звітувати перед світовою громадськістю і міжнародними організаціями про виконання взятих на себе зобов'язань з питань забезпечення ядерної безпеки.

Україна вже втретє бере участь у такому представницькому зібранні. Нагадаємо, що 1999 року до української делегації виникло чимало гострих запитань, деякі з яких на той час залишилися без відповіді. Втім, уже через три роки Україна довела свою спроможність робити правильні висновки з власних помилок, і тоді ж, під час другої зустрічі на такому високому рівні, звіт вітчизняних атомників отримав позитивні відгуки учасників Конференції.

Дуже символічним є той факт, що вже цього року Україна однією з перших презентувала Національну доповідь. Вона охоплювала питання модернізації атомних станцій, управління ресурсом енергоблоків, якості регулюючої діяльності, кадрового відбору та кваліфікації персоналу, а також - стан впровадження принципів культури безпеки та наявні ресурси для їх втілення.

По завершенні розгляду українського питання президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський зауважив, що під час обговорення доповіді учасники дискусії одностайно відзначили належне виконання Україною взятих на себе зобов'язань за Конвенцією. А рівень впровадження міжнародно визнаних стандартів безпеки МАГАТЕ у нас є одним найвищих у Європі. Однак в Україні не збираються зупинятися на досягнутому.

Скажімо, бажання української сторони переглянути і конкретизувати програми підвищення безпеки з урахуванням передових технологій та наміри впровадження відкоригованих заходів до 2008 року схвально прийнято всіма учасниками Конференції.

Також міжнародні фахівці високо оцінили надані нашою стороною дані про реалізацію програми подовження термінів експлуатації діючих енергоблоків.

Велику зацікавленість викликала й діяльність українських атомників стосовно впровадження в роботу ризик-орієнтованих підходів. Сторони дійшли висновку, що згадані питання стануть однією з головних тем наступної Національної доповіді України.

Водночас, певні дискусії виникли навколо питань, пов'язаних з можливим впливом накладання фінансових санкцій на відповідальних посадових осіб на їхню схильність до приховування об'єктивної інформації. Спільним рішенням було домовлено, що на наступній нараді Україна оприлюднить результати проведеного аналізу з цієї тематики.

На думку членів української делегації, успішна презентація вітчизняної Національної доповіді у Відні зумовлена насамперед тим, що нашою делегацією було продемонстровано вживані урядом конкретні заходи та чіткі й обґрунтовані плани, спрямовані на подальше підвищення безпечної експлуатації АЕС. Серед них слід виокремити, передусім, незалежний орган ядерного регулювання, створення належної інфраструктури для аварійної готовності, рівень підготовки та підвищення кваліфікації персоналу, зміцнення організаційно-технічної підтримки як з боку органу ядерного регулювання, так і експлуатуючої організації.

Насамкінець слід наголосити, що участь в обговоренні доповідей і звітів інших держав підтвердила доконаний факт: Україну нарешті перестали сприймати як об'єкт особливої уваги і потенціальної підвищеної небезпеки атомної енергетики. А безпосередня участь у роботі Конференції представників органу державного управління (заступника міністра палива та енергетики України Миколи Штейнберга) і експлуатуючої організації (президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського) довела, що Україна належить до переважної більшості країн, де відповідальне ставлення до питань ядерної безпеки піднесене на рівень національного пріоритету.
По материалам пресс-релиза ГП НАЭК "Энергоатом".

Читайте також