Визит венгерских специалистов на Южно-украинскую АЭС

27.04.2005, 17:08

Начался недельный визит на Южно-Украинскую АЭС специалистов венгерского предприятия "ЭВИГ". (укр.)

Це підприємство є розробником системи управління і програмного забезпечення перевантажувальних машин (ПМ) енергоблоків N1 і N2. Його представники мають виконати ряд робіт з модернізації і корегування програмного забезпечення систем управління ПМ згаданих блоків.

Необхідність розширення можливостей програмного забезпечення перевантажувальних машин викликана початком застосування на Южно-Українській АЕС ядерного палива підвищеної продуктивності - тепловиділяючих зборок альтернативної конструкції (ТВС-А). Головна відмінність нового палива - вища продуктивність і економічність. Альтернативне паливо дає змогу збільшити термін роботи енергоблока без перезавантаження.

Російський концерн "ТВЕЛ" поставив на ЮУ АЕС 48 касет ТВС-А, які в ході перевантажувальної кампанії 2005 року буде встановлено на енергоблоці N2. В результаті активну зону другого "мільйонника" буде сформовано з двох видів палива з різними ваговими і швидкісними характеристиками. Для роботи із змішаною активною зоною необхідно внести певні зміни до програмного забезпечення перевантажувальної машини, що і виконають фахівці "ЕВІГа".

На першому етапі вдосконалену систему управління машини буде випробувано в так званому режимі симулятора на енергоблоці N1, потім - з імітатором ТВС-А на другому блоці, після чого буде застосована при завантаженні ядерного палива.

Паливо ТВС-А в 2003 році було успішно апробоване на третьому блоці Запорізької АЕС. Енергоблок N2 Хмельницької АЕС, введений в дію в 2004-у, став піонером серед реакторів ВВЕР-1000 щодо первинного завантаження новим типом палива.

Відповідно до планів НАЕК "Енергоатом", в поточному році обсяг постачання тепловиділяючих зборок альтернативної конструкції для українських атомних станцій значно зросте. Якщо в 2004 році частка поставок ТВС-А для діючих енергоблоків складала 25%, то цьогоріч вона сягне майже до 85%.
По материалам пресс-релиза ГП НАЭК "Энергоатом".

Читайте також