Газовые трейдеры Украины отстаивают свои права на российский газ

15.04.2005, 17:03

Ассоциация "Газовые трейдеры Украины" выступает за обеспечение законного права украинских газотрейдеров покупать природный газ в России. (укр.)

За словами президента Асоціації Романа Сторожева, сьогодні останньою перешкодою на шляху лібералізації газового ринку України є монопольні домовленості між попереднім керівництвом НАК "Нафтогаз" та РАТ "Газпром", за якими у сфері міждержавної торгівлі газом ці структури працюють лише одна з одною. У свою чергу "Газпром" - єдина російська компанія, яка має право експортувати природний газ. Таким чином, незважаючи на те, що згідно з українським законодавством, вітчизняні газотрейдери мають абсолютне і законне право імпортувати газ із Росії, на практиці шлях до російських постачальників для них закритий.

Роман Сторожев схвалює останні кроки російської сторони до лібералізації власного ринку газу та сподівається, що український уряд зі свого боку докладе всіх зусиль для зняття штучних бар'єрів у вільній торгівлі природним газом між державами.

Роман Сторожев вважає, що в ліквідації перепон зацікавлені не тільки українські газотрейдери, але і російські компанії, що видобувають газ. На сьогодні вони вимушені продавати видобуте "блакитне паливо" за вкрай низькими цінами "Газпрому", який згодом перепродає газ Україні. Прямий доступ українських газотрейдерів до російських постачальників газу дозволить не тільки створити конкуренцію на газовому ринку України, але й, цілком можливо, знизити ціни на газ на внутрішньому ринку.

Загалом, за словами Романа Сторожева, Асоціація "Газові трейдери України" позитивно оцінює останні дії українського уряду в паливно-енергетичному комплексі. В контексті цих перетворень газотрейдери вірять у можливість створення в найближчому майбутньому конкурентного і прозорого газового ринку в Україні, який відповідатиме європейським нормам та стандартам і стане запорукою стабільності та енергетичної незалежності нашої держави.
По материалам пресс-релиза Ассоциация "Газовые трейдеры Украины".

Читайте також