"ВНИПИТРАНСГАЗ" выходит на рынок Евросоюза

18.04.2005, 11:48

Украинское инжинирингово-производственное предприятие "ВНИПИТРАНСГАЗ" разрабатывает технический проект реконструкции и модернизации системы электрохимзащиты подземных трубопроводов и газовых скважин Инчукалнского подземного хранилища газа (Латвийская Республика). (укр.)

Днями для виконання першого етапу робіт до Риги відправилася група українських інженерів. Вони мають зібрати вихідні дані для проектування. Зокрема, виконати виміри питомих опорів ґрунтів і топографічну зйомку на ділянках розміщення анодних заземлювачів, а також дослідження електричних потенціалів на існуючих газових комунікаціях Інчукалнського підземного сховища газу (ПСГ) та ін. Після цього фахівці ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" візьметься за розробку Технічного Проекту.

Технічний проект повинен бути розроблений у відповідності зі стандартами Латвійської республіки і ЄС, а також відповідати будівельним нормам Латвійської Республіки. В експертизі візьмуть участь фахівці європейських компаній.

Крім виконання Технічного проекту, українські фахівці нададуть технічну допомогу ВАТ "Latvіjas gаze" у ході конкурсу на проведення робіт з будівництва у частині розробки технічних вимог і специфікацій до конкурсу, а також підготовки висновку про відповідність конкурсної пропозиції технічним вимогам і специфікаціям. На ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" покладені обов'язки й по авторському нагляду за проведенням робіт з будівництва.

- Треба сказати, що фахівцями нашої компанії вже виконувалися проекти великих об'єктів нафтогазової сфери в період їхнього інтенсивного будівництва для ряду європейських країн, - коментує голова правління ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" Сергій ПРУДКИЙ. - Це, приміром , Чиренське ПСГ (Республіка Болгарія), Сегедський ГПЗ (Угорська республіка). Виконання ж Технічного проекту реконструкції й модернізації системи ЕХЗ підземних трубопроводів і газових свердловин Інчукалнського ПСГ, замовником якого виступає латвійська компанія "Latvіjas gаze", можна назвати першою великою роботою нашого підприємства на ринку Європейського Союзу. У найближчій перспективі ми плануємо розширити свою участь у нафтогазовій сфері ЄС.

Інчукалнське ПСГ - стратегічний об'єкт газопостачання Прибалтійських держав і споживачів Новгородської й Псковської областей Росії (близько 1 млрд. куб. м у рік). Воно уведено в експлуатацію в 1968 році. Це єдине сховище газу в Балтійськом регіоні й третє за величиною в Європі. Проектна ємність Інчукалнського ПСГ становить 4 млрд. куб. м. В 2005 році її передбачається збільшити до 5 млрд. куб. м.

У різний час фахівцями ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" були запроектовані 23 підземні сховища газу (у т.ч. Кущевське, Калузьке, Якшунівське, Щелківське, Касимівське, Увязівське, Совхозне в Росії, Калмаське й Карадагське в Азербайджані, Чиренське в Болгарії, Прибугське в Білорусії, найбільше в Європі - Більче-Волицьке, Дашавське, Богородчанське, Опарське, Угерське, Олишевське, Червоно-Партизанське, Солохівське, Кегичевське, Пролетарське, Краснопоповське й Вергунське в Україні.

При проектуванні нових і модернізації діючих сховищ газу українські інженера впроваджують нові науково-технічні розробки й технології. Це, зокрема, застосування промивних сепараційних секцій для зниження мінералізації пластової води, осушка газу при високому тиску, попереднє охолодження гликоля-висушивача й ін.
По материалам пресс-релиза ОАО "ИПП "ВНИПИТРАНСГАЗ".

Читайте також