И. Плачков провел встречу с министром экономики Польши Я. Пехотой

06.04.2005, 12:18

Состоялась встреча министра топлива и энергетики Украины И. Плачкова и министра экономики и труда Республики Польша Я. Пехоты. (укр.)

У ній взяли участь представники обох міністерств, а також представники Міністерства державної скарбниці Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, керівники підприємств енергетичного сектору обох країн.

Сторони обговорили стан та перспективи співробітництва у нафтогазовому та електроенергетичному секторах.

Міністри констатували високий рівень співробітництва, досягнутого у питаннях поставок природного газу до Республіки Польща. У цьому контексті Міністри із задоволенням сприйняли інформацію щодо планів відкриття 1 липня нинішнього року газопроводу "Устилуг (Україна) - Хрубєшув (Польща) та запрошення взяти участь у цьому відкритті.

Сторони також відзначили значний потенціал для співробітництва у питанні зберігання газу в українських підземних газосховищах. НАК "Нафтогаз України" та польська компанія (PGNіG) найближчим часом детально розглядатимуть умови зберігання газу на рівні експертів.

Міністри домовилися надавати підтримку підприємствам газового сектору для їхньої спільної роботи на ринках третіх країн. Консультації з цього питання будуть здійснюватися між НАК "Нафтогаз України" та польською нафтогазовою компанією (PGNіG). Відмічено значний невикористаний потенціал для співробітництва в електроенергетичному секторі. Сторони погодилися, що ключовим напрямком у цьому процесі має стати співробітництво у питанні приєднання ОЕС України до трансєвропейських електричних мереж. У зв'язку з цим прийнято рішення про створення спеціальної робочої групи з представників "Укренерго" та АТ "Польські електричні мережі" (PSE SA). Зазначено, що компанії також продовжать роботу щодо спільного комерційного використання телекомунікаційних ліній, які належать обом компаніям (лінія Добротвір-Замость).

У контексті подальшої інтеграції сторони підтвердили необхідність збереження у робочому стані існуючих високовольтних ліній між Україною та Польщею, включаючи ВЛ 750 кВ Хмельницька-Жешув.

Міністри домовилися сприяти у проведенні спільних семінарів з питань інтеграції ОЕС та СОТ, що заплановані в рамках року України у Республіці Польща.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також