ДК "Газ Украины" обеспокоена низким уровнем расчетов за потребленный газ в некоторых областях Украины

03.06.2005, 16:02

ДК "Газ Украины" НАК "Нафтогаз Украины" выражает глубокую обеспокоенность неудовлетворительным состоянием расчетов предприятий коммунальной теплоэнергетики г. Севастополь, Одесской и Закарпатской областей за потребленный природный газ в мае текущего года. (укр.)

Підприємства комунальної теплоенергетики у травні поточного року спожили 147,7 млн. куб м. природного газу на 30,6 млн. грн. і розрахувалися за спожите пальне на 97%. Майже всі підприємства ТКЕ почали розраховуватись за спожитий протягом опалювального сезону природний газ і на погашення боргу протягом травня поступило 26,2 млн. грн., в тому числі від Донецької області 5,7 млн. грн., Дніпропетровської - 3,9 млн. грн., Запорізької - 2 млн. грн., Львівської - 1,9 млн. грн., Полтавської - 1,7 млн. грн., Хмельницької - 2,6 млн. грн.

В той же час підприємства ТКЕ м. Севастополя, Одеської та Закарпатської областей не лише не погашають накопичені протягом опалювального сезону борги, а й, на жаль, не сплачують навіть поточне споживання природного газу.

Враховуючи тривале незаконне (не оформлене згідно чинного законодавства у вигляді договору) і відтак безлімітне споживанням природного газу ТОВ "СГС плюс", а також неодноразові звернення ДК "Газ України" до Севастопольської міськдержадміністрації, міськради й прокуратури з проханням втрутитися у ситуацію з метою належної правової оцінки діяльності товариства, нормалізації газопостачання у місті і проведення розрахунків за газ, вкрай дивує споглядальна позиція місцевих владних та правоохоронних органів.

Внаслідок цілковитої безкарності та такого по суті потурання міських органів влади ситуація з розрахунками ТОВ "СГС плюс" за споживання енергоносія, що є державною власністю, ще більше загострилась. При цьому ТОВ "СГС плюс" не лише не вжило жодних заходів щодо оформлення з ДК "Газ України" безлімітно спожитих протягом лютого-квітня поточного року обсягів газу на 2,7 млн. грн., а й не розраховується за безлімітно спожитий газ оформлений за 2003-2005 роки. Крім того протягом травня поточного року підприємство ТКЕ Севастополя (ДКП "Севтеплоенерго") спожило понад 4 млн. куб. м природного газу на 614,1 тис. грн. і розрахувалося за нього лише на 58%.

На 75% розрахувались за спожиті протягом травня 10 млн. куб. м природного газу вартістю 1,9 млн. грн. підприємства ТКЕ Одеської області, де борг тільки за останній місяць перевищив 475,5 тис. грн., а з початку року - 18,7 млн. грн. Оскільки Одещина залишилася останньою областю в Україні, де природний газ реалізується через місцеве підприємство з газопостачання та газифікації, що має вкрай низькі показники за розрахунки за спожите пальне, ДК "Газ України" планує перевести постачання природного газу кінцевим споживачам, що виробляють тепло, на прямі контракти.

Не змінюється на краще ситуація і у Закарпатті. Попри постійні за останні 3 роки зміни керівництва підприємств комунальної теплоенергетики, область продовжує хронічно відставати від інших за рівнем розрахунків за спожитий природний газ і за цим показником посідає останнє місце в Україні. За спожиті з початку поточного року 50,5 млн. куб. м природного газу тут сплатили лише 53% його вартості, а борг перед державою складає 5,6 млн. грн. Тільки 60% становить рівень розрахунків підприємств ТКЕ за травень.

ДК "Газ України" звертає увагу на те, що кошти, які надходять від підприємств комунальної теплоенергетики у міжопалювальний період, спрямовуються на створення резервів природного газу на осінньо-зимовий період для найбільш оптимального проходження пікових навантажень в наступний осінньо-зимовий період 2005-2006 років. Низький рівень розрахунків підприємств ТКЕ не дасть можливість забезпечувати їх природним газом як у міжопалювальний, так і у опалювальний сезон, оскільки вони не зможуть забезпечити згідно умов укладених договорів 100% розрахунків, як того вимагають умови договорів та відповідні рішення Уряду.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також